Rietumvalstīs 80. gadi iezīmēja laiku, kad datori sāka no laboratorijām, zinātniskajiem institūtiem un biznesa sektora "pārcelties" uz dzīvojamām istabām. Aizvien visai dārga ekstra, bet tomēr vairāk un vairāk cilvēku ne tikai varēja atļauties datoru, bet arī saskatīja tam pielietojumu. Latvijā un citās padomju varas okupētajās valstīs dzīvojošie par to varēja pasapņot. Ja padomju blokā 1986. gadā lietošanā bija 10 tūkstoši lieldatoru (mainframe) un minidatoru, tad ASV tie bija 1,3 miljoni. Un te netiek skaitīta mikrodatoru klase, kurai piederēja cilvēku mājās izmantotie. Taču gadsimta vidū starta pozīcijas abām lielvarām bija visnotaļ līdzīgas. Finišs krasi atšķirīgs – viena kļuva par augsto tehnoloģiju meku, bet otra informācijas tehnoloģiju ziņā vēl ir "bronzas laikmetā". Kurā brīdī padomju vara iešāva sev kājā?

Padzirdēja par ENIAC, sākumā neticēja


Dēvēta par trešo industriālo revolūciju, digitalizācija bija viens no būtiskākajiem procesiem, kas virzīja pasaules attīstību 20. gadsimta otrajā pusē. Datoru nozīmi jau pašā sākumā saskatīja kā Rietumi, tā PSRS un satelītvalstis. Tomēr mūsdienās zinām "Intel", zinām AMD un vēl desmitiem lielāku un mazāku datoru komponenšu ražotāju rietumvalstīs un Āzijā. Bet par krievu "Mikron" (nejaukt ar amerikāņu "Micron Technology") un "Angstrem" vairums nav dzirdējis. Pirmie darbina mūsdienu pasauli, otrie ražo samērā prastus čipus un knapi velk dzīvību. Digitālo skaitļotāju ēras sākumā PSRS vēl bija izredzes.

Pirms amerikāņu ENIAC – pirmā pilnībā elektroniskā un programmējamā, tātad dažādiem uzdevumiem pielāgojamā datora – visi skaitļotāji bija analogi un ar mehāniskiem komponentiem. Bieži vien pielāgoti tikai konkrētu funkciju risināšanai. Viens no tiem, piemēram, bija 1936. gadā padomju inženiera Vladimira Lukjanova uzbūvētais ūdens integrators – analogs dators, kas funkcionēja, ļoti precīzi manipulējot ar ūdens līmeni dažādās kamerās. 30. gados tas PSRS bija vienīgais skaitļotājs, kas spēja tikt galā ar parciālajiem diferenciālvienādojumiem. Dažādu mehānismu analogie skaitļotāji šajā desmitgadē tika izmantoti arī rietumvalstīs, līdz 1946. gadā armijas vajadzībām tika izstrādāts ENIAC.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!