Foto: Yan Krukau no pexels.com

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA), atbalstot darba ar jaunatni attīstību, organizēs astoņu vebināru ciklu "Darbs ar jaunatni šodien un rīt". Tajā tiks sniegta noderīga informācija darbā ar jaunatni iesaistītajiem. Vebināri norisināsies laikā no janvāra līdz maijam, katru otro trešdienu no pulksten 10.30 līdz 12.00. Dalībai vebināros nepieciešams iepriekš reģistrēties.

Darbs ar jaunatni ir dinamisks un daudzveidīgs, tādēļ JSPA piedāvā plašu informācijas un pieredzes klāstu, zināšanu un prasmju stiprināšanai. Vebināru ciklā tiks apskatītas tādas tēmas kā iekļaušana, brīvprātīgais darbs, līdzdalība, mentālā veselība un digitālais darbs ar jaunatni. Sevišķi vērtīgi šie vebināri būs jaunatnes darbiniekiem, skolotājiem un jauniešiem.

Vebināru cikla "Darbs ar jaunatni šodien un rīt" tēmas un norises laiki

1) 25. janvārī no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Aktualitātes jauniešu mentālās veselības jomā"

Mentālās veselības jautājumi ir aktuāli dažādos vecuma posmos, tomēr jaunieši, saskaroties ar mentālās veselības grūtībām, ne vienmēr spēj rast personīgos vai ārējos resursus, lai grūtības pārvarētu. Jaunatnes darbinieks ir viena no personām, pie kurām jaunieši vēršas, lai stāstītu par savu pašsajūtu, grūtībām un meklētu palīdzību vai atbalstu. Līdz ar to zināšanas un praktiskas iemaņas, kā uzsākt, uzturēt vai virzīt sarunu ar jaunieti būtu nepieciešamas jebkuram, kurš sadarbojas ar jauniešiem vai strādā jaunatnes jomā.

Vebinārā tiks aplūkotas šādas tēmas:

- aktualitātes jauniešu mentālās veselības un labklājības jomā;

- riska un palīdzošie faktori, kas ietekmē jauniešu labklājību un mentālo veselību;

- jaunatnes darbinieku iesaiste – jauniešu iedrošināšana, izglītošana, atbalstīšana;

- kā reaģēt uz jauniešu pārņemtību ar pašdiagnostiku;

- resursi un palīdzības iespējas jauniešiem Latvijā.

Vebināru vadīs kognitīvi biheiviorālā terapeite, sertificēta klīniskā un veselības psiholoģe Inese Lapsiņa un JSPA mācību vadītāja un psiholoģe Nataļja Gudakovska. Tam iespējams reģistrēties šeit.

2) 8. februārī no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Iekļaujoša valoda"

Iekļaujošas sabiedrības veidošana ir viens no aktuālajiem Eiropas jaunatnes mērķiem, kā arī viena no valsts prioritātēm darbā ar jaunatni. Būtisks pamats veiksmīgai iekļaujošas vides veidošanai ir iekļaujoša valoda – turklāt tās lietošana neprasa papildu resursus. Vebinārs sniegs nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai apzināti un mērķtiecīgi veicinātu iekļaušanu, izmantojot iekļaujošu valodu.

Vebinārā tiks aplūkotas šādas tēmas:

- kas ir iekļaujoša valoda un kādēļ tās lietošana ir būtiska;

- aktuālie termini, kurus lietot, saskaroties ar cilvēkiem no dažādām sociālajām grupām (piemēram, cilvēkiem ar invaliditāti, cilvēkiem, kuriem ir ekonomiski, ģeogrāfiski šķēršļi, kultūras atšķirības u.c.);

- kā pareizi izteikties bez aizskarošiem izteicieniem un cieņpilni.

Vebināru vadīs Lība Bērziņa – JSPA mācību vadītāja un iekļaušanas eksperte. Vebinārs tiek rīkots ilgtermiņa stratēģiskās partnerības (SPI Strategic Partnership on Inclusion) "Darbs ar jauniešiem ar funkcionāliem traucējumiem" ietvaros.

Vebināram "Iekļaujoša valoda" iespējams reģistrēties šeit.

3) 22. februārī no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Liekam lietā līdzdalību!"

Vebinārā saņemsiet praktiskus padomus, kā veicināt jauniešu pilsonisko līdzdalību jēgpilni, ilgtspējīgi, ar jauniešiem saistošām metodēm – veidojot vai stiprinot sistēmisku pieeju pašvaldības līmenī. Būs iespēja iedvesmoties no pieredzes stāstiem par dažādām līdzdalības formām, un to, kādas jaunas līdzdalības iespējas paver "Pašvaldību likums", kas stājies spēkā 2023. gada 1. janvārī. Tāpat arī gūsiet ieskatu tajā, kā JSPA atbalsta jauniešu līdzdalības attīstību.

Vebināru vadīs JSPA mācību vadītāja Linda Kalniņa-Roderte. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

4) 8. martā no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Brīvprātīgā darba ieguvumi"

Vebinārā varēs uzzināt, kādus ieguvumus brīvprātīgais darbs sniedz tā veicējiem un vietējai sabiedrībai. Būs iespēja dzirdēt pieredzes stāstus par to, kādas ir brīvprātīgā darba piedāvātās iespējas, kādas kompetences tas ļauj attīstīt un kāpēc to būtu vērts darīt.

Vebināru vadīs JSPA mācību vadītāja Ilze Jēče. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

5) 22. martā no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Pieredzes stāsti pašvaldību stiprināšanai"

Vebinārā varēs iedvesmoties no pieredzes stāstiem par dalību SALTO starptautiskajās mācībās un pasākumiem, kuri realizēti, liekot lietā tajās gūtās zināšanas, pieredzi un prasmes. Būs iespēja labāk izprast, kā dažādas iesaistītās puses – NVO, valsts pārvaldes iestādes, paši jaunieši un jaunatnes darbinieki – var sniegt ieguldījumu un savstarpēji sadarboties, stiprinot darbu ar jaunatni pašvaldības līmenī.

Vebināru vadīs JSPA mācību vadītāja Ieva Kaltniece. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

6) 5. aprīlī no pulksten 10.30 līdz 12.00 "Digitālais darbs ar jaunatni"

Vebinārā gūsiet noderīgu informāciju par digitālo darbu, piemēram, sociālo tīklu izmantošanu, satura veidošanu, aktuālajām tendencēm digitālajā darbā ar jaunatni. Būs iespēja mācīties no digitālā eksperta – praktiķa, kas vebinārā dalīsies ar padomiem. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

7) 19. aprīlī no pulksten 10.30 līdz 12.00 "NVO nozīme vietējā kopienā un darbā ar jauniešiem attālākos lauku reģionos"

Vebinārā varēs uzzināt vairāk par darbu ar jauniešiem attālākos lauku reģionos. Vebinārs tiek rīkots ilgtermiņa stratēģiskās partnerības (SPI Strategic Partnership on Inclusion) "Darbs ar jauniešiem attālākos lauku reģionos" ietvaros. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

8) 3. maijā no pulksten 10.30 līdz 12.00 vebinārs par vides ilgtspējas tēmu.

Vide un cīņa pret klimata pārmaiņām ir viena no galvenajām programmu "Erasmus+" un "Eiropas Solidaritātes korpuss" prioritātēm. Vebinārs sniegs atbalstu vides ilgtspējas temata izpratnes veicināšanā darbā ar jaunatni. Informācijai par reģistrāciju sekojiet līdzi www.jaunatne.gov.lv .

Precīzāka informācija par reģistrēšanos un piekļuves saitēm pārējiem vebināriem, kā arī detalizētāka informācija par to saturu tiks publicēta JSPA tīmekļa vietnē www.jaunatne.gov.lv un sociālo tīklu platformās neilgi pirms to norises datuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!