Foto: Reuters/Scanpix/LETA
70 procenti imperatorpingvīnu varētu izmirt līdz 2050. gadam, klimata pārmaiņām turpinoties līdzšinējā tempā, tika secināts pērn publiskotā pētījumā. Skaudrākie scenāriji prognozē, ka līdz 2100. gadam tādējādi varētu iet bojā 98 procenti pingvīnu populācijas. Tas ASV varas iestādēm lika rīkoties un iekļaut imperatorpingvīnus apdraudēto sugu sarakstā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Klimata pārmaiņām ir milzīga ietekme uz dzīvnieku sugām visā pasaulē, un šīs problēmas risināšana ir administrācijas prioritāte. Imperatorpingvīnu ierindošana apdraudēto sugu sarakstā kalpo kā trauksmes zvans un aicinājums rīkoties vienlaikus," lēmumu pamato ASV Zivju un dabas aizsardzības dienesta direktore Marta Viljamsa.

Šobrīd Antarktīdas piekrastē mīt aptuveni 60 šo pingvīnu kolonijas. Tiek lēsts, ka kopā tie ir ap 270-280 tūkstošiem vairoties spējīgu pāru. Pašlaik populācijas ir samērā stabilas, taču klimata pārmaiņu ietekmē gaidāmie ledus zudumi paģēr strauju imperatorpingvīnu skaita sarukumu.

Šobrīd modelētie scenāriji paredz, ka pat būtisku klimata pārmaiņu ierobežošana neapturēs pingvīnu skaita sarukumu, un tie līdz 2050. gadam būs par ceturto daļu mazāk nekā šobrīd. Visdrošāk var justies tās kolonijas, kas mīt Vedela un Rosa jūru piekrastē, bet imperatorpingvīnu kolonijas Amundsena un Belinshauzena jūru piekrastē strauju ledus zudumu gadījumā gandrīz pilnībā izmirtu.
Ierindošana apdraudēto sugu sarakstā var veicināt starptautisku sadarbību un aizsardzības pasākumu koordinēšanu, kā arī tādējādi reizēm ir vieglāk piesaistīt finansējumu sugas aizsardzības programmām.

"Šo pingvīnu iespējas izdzīvot ir pilnībā atkarīgas no tā, vai mūsu valdība šobrīd spēs rīkoties izlēmīgi, lai samazinātu fosilās degvielas izmantošanu un novērstu neatgriezenisku kaitējumu dzīvajai dabai uz Zemes," vietne "Live Science" citē klimata zinātnieci Šaiju Volfu.

Saskņā ar Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) klasifikāciju imperatorpingvīni pašlaik vēl ir gandrīz apdraudētu sugu sarakstā. Šajā kategorijā IUCN ierindo sugas, kuras nākotnē kļūs apdraudētas, ja nekas netiks darīts to aizsardzības labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!