Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ja pavasarī ASV lielākais jaunu Covid-19 pozitīvo pacientu skaits dienā bija ap 35 tūkstošiem, kas jau šķita biedējoši daudz, tad pašreizējās tendences iezīmē jau daudz, daudz sliktāku ainu. Ja atbildīgajām iestādēm neizdosies vīrusa izplatību ierobežot, jau līdz gada beigām ASV varētu nonākt līdz miljonam jaunu inficēto dienā, un te ir runa tikai par tiem, kas būs veikuši testus un uzskaitīti. Šī ir sliktākā scenārija prognoze, taču arī citas un mērenākas aplēses nav diez ko iepriecinošas.

Šonedēļ ASV pārsniedza 10 miljonu inficēto slieksni, vidējais jaunu gadījumu dienā skaits pēdējo septiņu dienu griezumā ir 112 tūkstoši, bet iepriekšējā piektdienā tika sasniegti pat 132 tūkstoši. Tādējādi vien 10 dienu laikā pozitīvo gadījumu skaits pieaudzis par vairāk nekā miljonu. "Lēcienam" no astoņiem līdz deviņiem miljoniem bija vajadzīgas divas nedēļas, bet no septiņiem līdz astoņiem miljoniem trīs.

Šobrīd, kā raksta "Business Insider", pozitīvo gadījumu īpatsvars attiecībā pret testētajiem ir 9%. Pēc ASV galvenā eksperta infekcijas slimību jautājumos Entonija Fauči ieskatiem tam nevajadzētu būt lielākam par 3%, un šāda situācija pašlaik ir vien sešos štatos. Daļā štatu pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem jau sasniedz divciparu skaitli, bet Dienviddakotā pozitīvs ir katrs otrais no testētajiem.

Prognoze, ko liek priekšā tirgus un finanšu konsultāciju firma "Pantheon Macroeconomics", ir ar skaudru vēstījumu – ja šādi turpināsies, ASV varētu sasniegt vienu miljonu jaunu gadījumu dienā līdz gada beigām, ja gadījumu skaits no nedēļas uz nedēļu turpinās pieaugt pašreizējā tempā.

"Pantheon Macroeconomics" galvenais ekonomists Īans Šperdsons brīdināja, ka ASV jāgatavojas sliktākajam scenārijam – miljonam jaunu gadījumu dienā šajā ziemā. Jo ilgāk pilsētas un štati vilcināsies ieviest stingrākus ierobežojumus, jo ticamāks, ka šis scenārijs piepildīsies.

Citas aplēses ir nedaudz piesardzīgākas, bet skaitļi aizvien ir biedējoši.
ASV ir uz "Covid-19 elles" sliekšņa, brīdinājis epidemiologs Maikls Osterholms.
Vienkāršoti ilustrējot situāciju – ja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) iknedēļas situācijas ziņojumā 1. novembrī vēstīts, ka iepriekšējo septiņu dienu laikā ASV konstatēti 548 965 jaunu gadījumu, tad nedēļu iepriekš tie bija 436 392 jauni gadījumi jeb par 112 573 mazāk (par teju 26% mazāk). Savukārt datos par 8. novembri tie ir jau 684 493 jauni gadījumi nedēļā – pieaugums par 136 tūkstošiem jeb par teju 25% attiecībā pret datiem 1. novembra ziņojumā.

Šādi turpinoties, proti, nedēļu no nedēļas gadījumu skaitam septiņu dienu griezumā pieaugot par kaut vai tikai 25% (šobrīd izskatās, ka drīz tie būs 30%) attiecībā pret iepriekšējo periodu, kā tas noticis pēdējās nedēļās, gada beigās tie būs jau vairāk nekā 3,2 miljoni jaunu gadījumu nedēļā. Ne gluži skarbākajā scenārijā piesauktais miljons gadījumu dienā, taču arī ļoti nepatīkams rādītājs – aptuveni 470 tūkstoši dienā, kas ir aptuveni pa vidu konservatīvāko aplēšu diapazonam.

Protams, šī ir jāuztver kā ļoti vienkārša vizualizācija iespējamai situācijai, ja pieaugums būtu lineārs (kāds tas teju nekad dzīvē nav šādās situācijās). Realitātē inficēto skaita pieaugums var kāpt ātrāk vai lēnāk – atkarībā no daudz un dažādiem faktoriem.

Tā, piemēram, Vašingtonas Universitātes veiktās prognozes liecina, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits 31. decembrī varētu būt ap 306 tūkstošiem dienā (šajās aplēsēs ar to domāts kopumā saslimušo skaits, nevis tikai to, kuriem infekcija konstatēta testos). Savukārt gadījumā, ja tiks iets nepārdomāts un pārāk straujš ierobežojumu atcelšanas ceļš, jau janvāra otrajā pusē šis skaitlis varētu sasniegt 793 tūkstošus dienā, modelē universitātes eksperti.

Ja jaunu inficēšanās gadījumu pieauguma temps no nedēļas uz nedēļu būs augstāks par augstāk veiktajās aplēsēs minētajiem 25%, prognozes, protams, būs vēl nepatīkamākas. Par to, kā mainās tendences, varēs labāk spriest tuvāko divu nedēļu laikā, kad PVO publicēs jaunos iknedēļas situācijas ziņojumus.

Mediķi ASV ir nobažījušies par slimnīcu kapacitātes pārsniegšanu. "Esmu ārkārtīgi noraizējusies. Iepriekšējie uzliesmojumi bija lokāli. Šobrīd situācija ir pavisam cita, jo izplatība nu ir visā nācijā," "Business Insider" citē Brauna Universitātes pirmās palīdzības medicīnas eksperti Meganu Reniju.

Pirmdien epidemiologs Maikls Osterholms, kuru topošais ASV prezidents Džo Baidens izraudzījies kā vienu no saviem padomniekiem-ekspertiem Covid-19 krīzes risināšanas jautājumos, telekanālam CNBC paziņoja, ka "ASV ir uz "Covid-19 elles" sliekšņa", ja netiks pieņemti papildu mēri vīrusa izplatības ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!