Foto: DELFI
Ķīnas Zinātņu akadēmijas Lietišķās ķīmijas institūta pētnieki izstrādājuši viedos pārsējus, kas ne tikai signalizē par iespējamu bakteriālu infekciju brūcē, bet pat var noteikt, vai konkrētās baktērijas ir pret antibiotikām rezistentas, liecina publikācija akadēmiskajā izdevumā "ACS Central Science".

Šajā lauciņā strādā ne tikai Ķīnas zinātnieki. Jau pirms vairākiem gadiem vēstīts par pārsējiem, kas spēja signalizēt par infekciju, kļūstot fluoriscējoši. Ķīnas zinātnieku komanda spērusi soli tālāk – viņu radītais materiāls ir jau ar niansētu, bet intuitīvi labi uztveramu krāsu kodu.

Zaļa krāsa nozīmē, ka brūcē bakteriālas infekcijas nav vai tā ir ļoti minimāla, dzeltena krāsa liecina par infekciju (attēlā apakšā pirmā līnija), savukārt sarkana krāsa – jau par tādu bakteriālu infekciju, kuru izraisījušas pret antibiotikām rezistentas baktērijas (attēlā apakšā otrā līnija). Jo spilgtāka krāsa, jo lielāka baktēriju koncentrācija.

Tādējādi mediķiem paveras iespēja noteikt pacientam piemērotākās ārstniecības metodes un, piemēram, neizrakstīt antibiotiku kursu "drošības pēc" gadījumos, kad tas nemaz nav nepieciešams. Jāatgādina, ka nepamatota antibiotiku lietošana ar laiku atspēlējas – baktērijas izstrādā rezistenci un antibiotiku efektivitāte samazinās.

Turklāt šie viedpārsēji ne tikai signalizē par infekciju, bet baktēriju konstatēšanas gadījumā arī izdala antibiotikas. Gadījumā, ja konstatētas pret antibiotikām noturīgākas baktērijas, ar intensīvas gaismas staru var aktivizēt reaktīvu skābekļa savienojumu izdalīšanos no pārsēja, kas palīdz nogalināt vai novājināt baktērijas, lai antibiotikas ar tām spētu tikt galā.

Pagaidām gan vēl jāturpina klīniskie testi, taču pētījumā iesaistītie zinātnieki uzskata, ka potenciāls ir liels. "Pacientam vairs nav jāgaida līdz ārsta slēdzienam par to, vai brūce ir inficēta, un antibiotiku izdalīšana notiek acumirklī, ja konstatēta bakteriāla infekcija. Vēl jo vairāk – pacients reālā laikā var sekot līdzi progresam, vai infekcija, ja tāda ir, kļūst spēcīgāka vai tieši pretēji."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!