Foto: Depositphotos

Emociju apstrāde, vizuālās uztveres saistība ar citām maņām, medicīnisko attēlu uztvere, kognitīvo procesu matemātiskā un loģiskā modelēšana – šie ir tikai daži no jautājumiem, kurus risinās jaunajā, starpdisciplinārajā kognitīvajām zinātnēm veltītajā semināru ciklā. Pasākumu īsteno Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratoriju, un ciklā līdz akadēmiskā gada noslēgumam paredzēts pa semināram ik mēnesi. Tajos uzstāsies gan Latvijas vadošie speciālisti, gan starptautiski eksperti psiholoģijā, datorzinātnēs, medicīnā, lingvistikā un daudzās citās jomās, kuras, savstarpēji sadarbojoties, spējīgas radīt inovatīvus risinājumus mūsdienu problēmām.

Pirmais cikla seminārs "Cognitive Sciences in Medicine" ("Kognitīvās zinātnes medicīnā") noritēs trešdien, 3. novembrī, RSU ikmēneša pasākumā "Zinātnieku brokastis". Pasākums noritēs virtuāli "Zoom" platformā no pulksten 9 līdz 11, un pasākuma uzmanības centrā būs trīs jautājumi.

Par mijiedarbību starp kognitīvām zinātnēm un medicīnu pulksten 9.10 izvērsti stāstīs LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs profesors Jurģis Šķilters – viens no kognitīvo zinātņu un uztveres kognitīvzinātniskas izpētes pamatlicējiem Baltijā. Profesors veicis akadēmisko un pētniecisko darbu ne vien Latvijā, bet arī ASV, Izraēlā, Itālijā, Beļģijā un citviet. Profesora Šķiltera galvenās pētnieciskās intereses ir vizuālā un telpiskā uztvere, emociju uztvere, kā arī telpas loģiski matemātiskā modelēšana.

Savukārt RSU Radioloģijas katedras vadītājs asociētais profesors Ardis Platkājis un radiologs, RSU doktorants Nauris Zdanovskis pulksten 9.40 šķetinās galvas smadzeņu magnētiskās rezonanses izmeklējuma iespējas.

Zinātnieku brokastis pulksten 10.10 noslēgs ārvalstu vieslektora profesora Bandžio Pinnas (Baingio Pinna) prezentācija "No uztveres organizācijas uz vizuālajām ilūzijām". Profesors Pinna ir viens no mūsdienu nozīmīgākajiem vizuālās uztveres speciālistiem. Viņa doktora grādu psiholoģijā papildina arī maģistra grāds datorinženierijā. Profesors publicējas starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos un ir pazīstams ar to, ka atklājis tā saukto ūdenskrāsu ilūziju.

Kognitīvo zinātņu starpdisciplināro pētniecisko semināru ciklā aicināti pieteikties maģistranti, doktoranti, pētnieki un citi interesenti, kas pārstāv plašu profesionālo lauku, sākot no medicīnas un datorzinātnēm līdz sociālajām un humanitārajām zinātnēm.

Foto: Depositphotos

"RSU ar saviem spēcīgajiem veselības aprūpes un sociālo zinātņu pīlāriem ir pateicīga vieta, kur īstenot starpdisciplināru pētniecību un studijas. Atbildes uz mūsdienu izaicinošajiem un līdz šim neatbildētajiem jautājumiem jau sen vairs nav rodamas vienas šauras disciplīnas ietvaros. Šis semināru cikls, kas veltīts psihes, valodas, izziņas, apziņas un uztveres procesu funkcionēšanai un mijiedarbībai ar citām jomām, ir paraugs starpdisciplinārai sadarbībai, kas pavērs iespējas jauniem zinātnes projektiem, piemēram, neirodeģeneratīvo slimību diagnostikā un ārstēšanā," norāda RSU zinātņu prorektore Agrita Kiopa, uzsverot, ka liels RSU doktorantu un jauno pētnieku ieguvums šajos semināros būs iespēja mācīties kopā ar savu izcilību apliecinājušiem kolēģiem un nozares praktiķiem.

Pieteikties pasākumam var RSU mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!