Ikgadējo balvu "Sievietēm zinātnē" šogad saņēmušas septiņas zinātnieces no Baltijas valstīm, tostarp trīs talantīgas pētnieces no Latvijas. Starp prestižās balvas laureātēm ir arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) doktorante, ārste rezidente nefroloģijā Dana Kigitoviča. Balvu ik gadu piešķir "L'Oréal Baltic" sadarbībā ar Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām.

Dana ir ārste rezidente nefroloģijā RSU un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, asistente RSU Iekšķīgo slimību katedrā, doktorante, kā arī praktikante Latvijas Organiskās sintēzes institūtā. Apbalvojumu zinātniece saņēmusi par pētījumu, kurā meklē jaunu pieeju sirds labā kambara mazspējas ārstēšanai, analizējot iespējas, kā stiprināt nogurušu sirdi. Pētījuma mērķis ir veicināt personalizētas medicīnas attīstību, identificēt riska faktorus sirds labā kambara mazspējas gadījumā un uzlabot pacientu ar labā kambara mazspēju dzīves kvalitāti, pārprofilējot klīniskajā praksē līdz šim lietoto kardiovaskulāro medikamentu meldoniju. Identificētie riska faktori un jaunas terapijas metodes varētu samazināt augsto pacientu mirstību no sirds mazspējas Latvijā.

"Jūtos ļoti pagodināta, ka mans zinātniskais darbs ir tik augstu novērtēts "L'Oréal Baltic", LZA, UNESCO Nacionālajā komisijā. Šis apbalvojums man apliecina, ka strādāju pareizā zinātniskā virzienā un motivē mani tiekties uz arvien izcilākiem rezultātiem. Es to uztver, kā balvu par iepriekš paveikto, bet es droši zinu, ka priekšā vēl ir ļoti daudz darba un izaicinājumu, kuriem jūtos gatava," stāsta laureāte. Danas pētījuma mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti pacientiem ar tādu hronisku, mūžilgu slimību kā labā kambara mazspēja, kā arī veicināt terapijas iespējas reto slimību gadījumā.

"Ikdienas praksē zinātnes sasniegumi un atklājumi kalpo kā instruments, kas ļauj sniegt pacientiem vislabāko, piemērotāko un drošāko ārstēšanu. Vēl arvien ir pietiekami daudz neizpētītā, un tā ir mana iespēja," stāsta ārste rezidente. Tuvākie nākotnes mērķi Danai ir pabeigt promocijas darbu un rezidentūru.

Pētījumu turpmākai veikšanai balvā katrai laureātei tiek piešķirti 6000 eiro. No Latvijas to saņēmušas arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētniece un grupu vadītāja, Latvijas Genoma centra vadītāja Vita Rovīte un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijas zinātniskā asistente Inga Pudža. Programmas "Sievietēm zinātnē" patronese, bijusī Latvijas Valsts prezidente, akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga norāda: "Man ir patiess prieks par šīm sievietēm, kuru aizrautība un darba rezultāti iedvesmos meitenes skolās un augstskolās īstenot savus mērķus kopējam sabiedrības labumam, veselībai un videi. Esmu pārliecināta, ka tas arī atgādinās ikvienam būtisko zinātnes nozīmi un mūsu zinātnieču pienesumu".

Zinātnieces Eiropā šodien saskaras ar dažādiem izaicinājumiem – vidēji tikai 11% augstāko akadēmisko amatu ieņem sievietes, vien 33% pētnieku ir sievietes un tikai nepilni 3% Nobela balvu par zinātnisko progresu tiek piešķirtas sievietēm. "UNESCO un "L'Oréal" partnerības programma ir veikusi ievērojamus ieguldījumus zinātnes attīstībā un veicinājusi dzimumu līdztiesību zinātnē. Programmas laureātes – jaunas zinātnieces no Baltijas – ietekmē zinātnes nākotni un iedvesmo jauno paaudzi iesaistīties zinātnē, kā arī atklāt jaunus zinātnisko atklājumu apvāršņus," saka UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Kopš 2005. gada, kad "L'Oréal Baltic" programma tika ieviesta Latvijā, atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmusi 51 zinātniece no Latvijas. Papildus jau piekto gadu pēc kārtas programma tiek īstenota arī Igaunijā un Lietuvā, kur par darbu zinātnē ir apbalvotas astoņas zinātnieces no Lietuvas un astoņas no Igaunijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!