Foto: Publicitātes foto

Pilnveidojot augstāko izglītību Ukrainā, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sadarbībā ar starptautiskiem partneriem projektā "Erasmus+" palīdzējusi izstrādāt studiju programmas kiberfizisko sistēmu modelēšanā, izglītot mācībspēkus un studentus, uzlabot universitāšu laboratorisko aprīkojumu. Ar projekta rezultātiem visi interesenti tiks iepazīstināti 28. aprīlī pulksten 10, vēsta universitāte.

Projektu RTU īsteno sadarbībā ar KU Leuven universitāti Beļģijā, Kipras Universitāti un trīs Ukrainas augstākās izglītības iestādēm – Čerņigovas Valsts tehnoloģiskās universitāti, Harkovas Nacionālo transporta un ceļu būvniecības universitāti un Krivojrogas Valsts universitāti.

Spītējot vispirms Covid-19 un pēc tam Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, četru gadu laikā projektā izstrādātas un aprobētas bakalaura un maģistra studiju programma kiberfizisko sistēmu modelēšanā atbilstoši darba tirgus vajadzībām, izstrādāta platforma, kur tiešsaistē partneriem pieejami laboratorisko darbu resursi, organizētas mācības akadēmiskajam personālam gan klātienē, gan attālināti, kā arī īstenotas Ukrainas studentu mobilitātes aktivitātes Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Paralēli tam izdevies arī uzlabot Ukrainas augstskolu laboratorisko aprīkojumu un iegādāties datortehniku, stāsta projekta vadītājs, RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošais pētnieks Anatolijs Zabašta.

"Kiberfiziskās sistēmas ir elektroniskas sistēmas, komponenti un programmatūra, kas mijiedarbojas ar fiziskām sistēmām un to vidi, nodrošinot iespējas uztvert, uzraudzīt, analizēt un kontrolēt ierīces, komponentus un procesus dažādās jomās. Piemēram, mūsdienu automašīnas nav tikai motors, riteņi, virsbūve, to pilnvērtīga darbība ir atkarīga no elektronikas. Arī elektroenerģētikā, augsto tehnoloģiju un daudzās citās tautsaimniecības jomā kiberfiziskām sistēmām ir ļoti būtiska loma," ar piemēru skaidro Zabašta. Lai samazinātu izmaksas, projektējot un būvējot šādas sistēmas, katram inženierim ir jāmāk veikt aprēķinus, izmantojot simulācijas un datu modeļus, kas atdarina sistēmas, piebilst speciālists.

Konference notiks hibrīdā formātā – gan RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātē, Āzenes ielā 12/1, 114. auditorijā, gan tiešsaistē. Konferencē piedalīsies gan iesaistīto universitāšu pārstāvji, gan Ukrainas izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības attīstības aģentūras un ieinteresēto pušu pārstāvji. Daļa ārvalstu partneru konferencē piedalīsies attālināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!