"EIT Health" Latvijas centra un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rīkotajā "i-Days" hakatonā uzvarēja veselībai draudzīgs un inovatīvs produktu iepakojuma risinājums, kas palīdz izvairīties no slimībām, kuras izraisa saindēšanās ar uzturu. Patlaban uzvarētājkomanda "No Trace, No Spills" gatavojas pārstāvēt Latviju Eiropas konkursa finālā un dalās savās pārdomās par jaunu ideju radīšanu un ieviešanu medicīnā. Arī Rīgas 2. slimnīcas radiologs-diagnosts, aizvadītā hakatona žūrijas loceklis Viktors Ļiņovs un RSU Starptautisko sakaru departamenta direktore, RSU "EIT Health" centra vadītāja Baiba Pētersone atzīst, ka veselības aprūpē aug pieprasījums pēc inovācijām. Hakatoni ir viens no veidiem, kā spert soli tuvāk idejām, kas spēj mainīt un uzlabot medicīnas nozari.

Dot idejai otro iespēju


Komandā "No Trace, No Spills" ir pieci jaunieši. Komandas kapteine ir RSU medicīnas studente Prija Gnanasekarana (Priya Gnanasekaran), viņas vadībā darbojas Somijā bāzētais ārsts-rezidents Navidhusains Nazirs Šaiks (Navidhusain Nazir Shaikh), Indijas jaunuzņēmuma "Terracarb" pārstāve Pavitra Gunasekarana (Pavithra Gunasekaran), Latvijas Universitātes studente Arčana Sentilkumara (Archana Senthilkumar) un Dīpaks Radžs Gopals (Deepak Raj Gopal), kurš Vācijā studē mašīnmācīšanās un mākslīgā intelekta maģistra programmā. Viņus un saista neizsīkstošs cīņasspars un mērķtiecība – ideja, ar kuru komanda uzvarēja, radusies jau pirms gada.

2020. gada "i-Days" hakatonā viņi ieguva trešo vietu, taču pie tā neapstājās un nepadevās, pārliecinot sevi un citus, ka inovatīva produktu iepakojuma ideja ir īstenošanas vērta. "Mēs gadu strādājām, lai attīstītu šo ideju. Kad šogad tika izsludināts "i-Days" hakatons, mēs nevilcinoties pieteicāmies, jo vēlējāmies zināt, ko žūrija domā par mūsu idejas attīstību," stāsta Prija, kura šobrīd studē medicīnu RSU. Viņa mācās sestajā kursā un tic, ka medicīnas nozarē ir iespējams īstenot inovatīvas un jaunas idejas, ja vien tiek veltīts darbs un zināšanas.

Šis ir trešais gads, kad studentu komanda, kas uzvar "EIT Health" Latvijas centra organizētajā hakatonā, piedalās Eiropas fināla konkursā. "Īpaši vēlos izcelt Latvijas komandas veikumu 2019. gada Eiropas finālā. Šī komanda izstrādāja ideju par implantiem, kas laikus brīdina par insulta risku, un ieguva augsto otro vietu, izkonkurējot studentu komandas no tādām vadošām Eiropas augstskolām kā Karolinskas Institūts Zviedrijā, Oksfordas Universitāte Lielbritānijā un Sorbonnas Universitāte Francijā. Ļoti ceru, ka arī šī gada uzvarētājkomandai "No Trace, No Spills" dalība Eiropas finālā būs gan profesionāli, gan personīgi pozitīva pieredze," pauž Baiba Pētersone.

Inovācijas mēdz būt medicīnas nozares "cietais rieksts"


"No Trace, No Spills" komanda uzskata, ka jaunu ideju ģenerēšana un īstenošana medicīnas nozarē, salīdzinot ar citām jomām, ir daudz grūtāka. Produktu izstrādātājiem ir jāsadarbojas ar ārstiem, taču darbinieku trūkuma dēļ viņu grafiks ir noslogots, kas mēdz sagādāt grūtības. "Mēs domājam, ka dažādu nozaru pārstāvju apvienošana ideju izstrādē var atrisināt daudzas esošās problēmas, turklāt vienmēr ir iespējams uzlabot jau esošos produktus un tehnoloģijas. Inovācijas medicīnā ir nepieciešamas, lai arī cik sarežģīta to ieviešana varētu šķist," stāsta komandas pārstāve.

Viktors Ļiņovs norāda, ka Latvijas likumdošana un sadarbības iespējas ar medicīnas iestādēm ir stipri vienkāršotas, salīdzinot ar tādām valstīm kā Lielbritānija vai ASV. Tas atvieglo inovatīvo risinājumu izmēģināšanas un ieviešanas procesus, turklāt Latvijas medicīnas iestādes aktīvi iesaistās ikdienas darbību digitalizācijā. "Arvien lielāka daļa ārstu, māsu un citu medicīnas darbinieku izmanto un prot strādāt ar dažāda veida tehnoloģijām. Tā kā mūsdienu pacienti ir tehnoloģiski izglītoti, tas rada pieprasījumu pēc inovatīviem risinājumiem veselības aprūpes nozarē, kas atvieglotu darbu medicīnas darbiniekiem un uzlabotu dzīves kvalitāti pacientiem," uzsver ārsts.

Foto: Publicitātes foto

Ideja nebija jāmeklē – tā atnāca pati


Hakayona "i-Days" laureātu izstrādātais produktu iepakojums sastāv no drošiem un videi draudzīgiem sensoriem, kas spēj noteikt baktēriju, sēnīšu un citu mikrobu izraisītāju izdalītos toksīnus un informēt par to patērētājus. Šis risinājums ļauj izvairīties no veselībai bīstamām situācijām un slimībām, kuras var rasties, saindējoties ar pārtiku.

Varētu pat teikt, ka ideja atrada mūs, nevis mēs to. Ar komandas biedru saindējāmies ar pārtiku, kas izraisīja mūsu starpā diskusiju par to, kas būtu varējis mums palīdzēt no tā izvairīties. Pēc stundu ilgas meklēšanas internetā mēs sapratām, ka līdz šim nekas tamlīdzīgs nav izgudrots.
Prija Gnanasekarana
Visgrūtākais idejas attīstīšanā, viņuprāt, ir pieturēšanās pie koncepta, kā arī darbs tieši idejas izstrādes sākuma stadijā. Komandas kapteine atzīst, ka sarežģīti ir noturēt ticību idejai un atrast laiku, lai pie tās strādātu, taču šajā komandā darbi vedušies bez lieliem sarežģījumiem. Šobrīd komanda veido idejas prototipu, ar kuru pārstāvēs Latviju Eiropas finālā.

Uzdrīkstēties domāt ārpus rāmjiem


"Hakatoni Latvijas veselības aprūpes nozarē ir nepieciešami ne tikai, lai radītu inovatīvus risinājumus, bet arī tādēļ, lai motivētu jauniešus un iedvesmotu īstenot sapņus, kas sākotnēji var šķist pat neiespējami," uzsver ārsts Viktors Ļiņovs. Viņš ir pārliecināts, ka tieši hakatonu laikā dzimst idejas un projekti, kas citādi, iespējams, nekad netiktu radīti. Savukārt uzvarētājkomanda kā lielāko ieguvumu no dalības "i-Days" hakatonā izceļ mentoru un žūrijas iesaisti, jo viņu atbalsts un komentāri sniedz jaunu skatījumu, māca uztvert kritiku, dod vērtīgas atziņas un rosina domāt plašāk. Prija atzīst: "Hakatoni ir jautri! Tajos ir iespējams ne tikai satikt brīnišķīgus cilvēkus, kuriem mirdz acis par savām idejām, bet arī uzdrīkstēties domāt ārpus rāmjiem, gūt uzņēmējdarbības prasmes un kļūt pašpārliecinātākiem par savām spējām un idejām."

Foto: Publicitātes foto

RSU "EIT Health" centra vadītāja stāsta, ka hakatona mērķis bija sniegt jauniešiem iespēju apgūt uzņēmējdarbības un komunikācijas prasmes, attīstīt starpdisciplinārās iemaņas un veidot profesionālos kontaktus. "Žūrija, kuras sastāvā bija ārsti, uzņēmēji un inovāciju konsultanti, ir ieinteresēta un gatava palīdzēt komandām realizēt viņu idejas. Mēs ceram, ka dalība hakatonā kalpos kā spēcīgs pamats jauniešu tālākai interesei par veselības aprūpes inovācijām un motivēs viņus iesaistīties jaunu ideju radīšanā un ieviešanā jau tuvākajā nākotnē, " pauž Baiba Pētersone. "No Trace, No Spills" dalībnieki jau tagad ieguvuši iespēju pilnveidot savu ideju, izmantojot "EIT Health" profesionālo mentoringu un izglītojošās aktivitātes. Turklāt visu komandu dalībnieki tiks iekļauti "EIT Health" absolventu kopienā, kurai ir pieejamas dažādas finansējuma, tīklošanās, investīciju piesaistes, profesionālo inovāciju apmācību, mentoringa un konsultāciju programmas.

--

Hakatons "i-Days" piedāvā iespēju studentiem, rezidentiem un jaunajiem profesionāļiem piedalīties inovatīvu veselības aprūpes ideju izstrādē dažādos "EIT Health" pasākumos visā Eiropā. Pasākumu laikā dalībnieki gūst padziļinātu ieskatu veselības aprūpes jautājumos, iepazīstas ar jaunākajām inovācijām veselības nozarē un sacenšas komandās, lai risinātu reālās dzīves problēmas. Katras valsts "i-Days" uzvarētājkomanda iegūst galveno balvu – ceļazīmi uz "i-Days" Eiropas konkursa finālu.

"EIT Health" ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru ir izveidojuši vairāk nekā 150 partneri (Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti). Tīklojuma uzdevums ir nodrošināt tādu veselības aprūpi, kas nākotnē sniegs Eiropas iedzīvotājiem iespēju dzīvot ilgāk un veselīgāk. "EIT Health" uzlabo Eiropas veselības aprūpes speciālistu prasmes, investējot viņu profesionālajā attīstībā un veicinot inovatīvu medicīnas produktu komercializāciju starptautiskajā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!