Foto: Kadrs no video
Četru kilometru augstumā virs jūras līmeņa – Havaju salu Maunakea vulkāna galā – atrodas īsta teleskopu pilsētiņa. Viena no tām ir arī Japānas pārvaldītā "Subaru" observatorija, kuras kamera 18. janvārī debesīs fiksēja objektu, kas atgādina gandrīz perfektu spirālveida galaktiku. Taču, protams, tā nav pēkšņi pie debesjuma mūsu priekam "uzplaukusi" spoža galaktika. Gaismas veidojuma izcelsme meklējama stipri tuvāk.

Kadrs notverts ar "Subaru-Asahi" observatorjas zvaigžņu kameru. Zilganās krāsas gaismas "virpulis" debesīs bija redzams vairākas minūtes. Eksperti uzskata – tās, visticamāk, ir "SpaceX Falcon 9" raķetes degvielas paliekas, kas gaisā sasalušas un atstaroja gaismu. Tieši novērojumu laikā "Falcon 9" raķete startēja no Kanverala raga Floridā, lai orbītā nogādātu ASV Kosmosa spēku GPS satelītu.

Kāpēc degviela pa gaisu? Tā nav nedz avārija, nedz nekontrolēta noplūde. "Falcon 9" raķetes pirmā pakāpe ir atkārtoti izmantojama, tā pēc atdalīšanās atgriežas uz Zemes un vertikāli piezemējas. Otrā pakāpe turpina ceļu augšup, nogādājot kravu vajadzīgajā augstumā Zemes orbītā. Kad tas izdarīts, reizēm daļa degvielas raķetes otrās pakāpes tvertnēs paliek pāri. Pirms raķetes otrās pakāpes ievadīšanas atpakaļ atmosfērā RP-1 raķešdegvielas un sašķidrinātā skābekļa krājumi no tvertnēm tiek iztukšoti.

Izgrūžot nesadedzinātu degvielu ārā arī rodas reaktīvais vilces spēks, un ķermenis kustas izgrūstās vielas kustībai pretējā virzienā. "Falcon 9" otrā pakāpe tādējādi sāka rotēt, no kā arī veidojās skaistais spirālveida "zīmējums" debesīs, sasalušos degvielas kristālus apspīdot Saules gaismai.

Kā raksta "Live Science", šī ne tuvu nav pirmā reize, kad "SpaceX" starti izkrāšņo debesis ar šīm "viltus galaktikām". Tāpēc arī eksperti gana ātri šoreiz saprata, kas tas ir, jo bijuši precedenti. Tā pati "Subaru-Asahi" observatorija šādu ainu novēroja arī 2022. gada pavasarī, kad "Falcon 9" raķete kosmosā veda izlūkošanas satelītu. Gaismas mākslu debesīs veido ne tikai ASV raķetes – arī Ķīnas un Krievijas raķešu starti savulaik atstājuši šādus īslaicīgus nospiedumus naksnīgajās debesīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!