Varbūt esat pamanījuši spožu spīdekli vakarā rietumu pusē. Tā ir Venera – par to debesīs spožāka ir tikai Saule un Mēness. Trešā aprīļa vakarā Venera atradīsies Sietiņā.

Venera Sietiņā redzama tikai reizi astoņos gados, un tas vienmēr notiek aprīļa sākumā. Pēdējā labā izdevība to redzēt bija 2012. gada 3. aprīlī, bet nākamā būs 2028. gada 4. aprīlī.

Venera samērā tuvu, bet ne pašā Sietiņā, nonāk katru gadu, tomēr jāuzsver vārds "redzama" – lai parādību varētu redzēt, Saulei ir jābūt zem apvāršņa, bet Venerai ar Sietiņu jābūt pietiekami augstu debesīs.

Venera nekad no Saules neatrodas tālāk par 46 grādiem, un šobrīd tā atrodas gandrīz maksimālajā leņķiskajā attālumā (elongācijā) no Saules, turklāt Venera attiecībā pret zvaigznēm atrodas tur, kur Saule atradīsies vasarā, tāpēc pēc Saules rieta Latvijā tā joprojām ir augstu debesīs.

Tā kā šajās dienās debesis ir samērā mākoņainas, ieteicams mēģināt Veneru vērot arī 2. un 4. aprīļa vakarā, kad tā arī atradīsies Sietiņā, tikai, kā saprotams, ne maksimāli tuvu šīs vaļējās zvaigžņu kopas centram.

Te vari aplūkot ar datoru ģenerētus attēlus/simulāciju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!