Tas brīdis, kurā slodzi neizturēja Aresibo radioteleskopa instrumentu platformas troses, arī dokumentēts video – gan stacionārās novērošanas kameras kadros, gan ar dronu uzņemtajos kadros.
Līdz 2016. gadam, kad tika pabeigts FAST 500 metru diametra radioteleskops Ķīnā, Aresibo teleskops, kura primārā spoguļa diametrs ir 305 metri, bija lielākais šāda tipa radioteleskops pasaulē. Tas kā balti pelēks dzelzs milzis bija iegūlies karsta kritenes veidotā iedobē Puertoriko džungļos un sava unikālā izskata dēļ "piedalījies" ne vienā vien kinofilmā, tostarp Džeimsa Bonda franšīzes lentē "Goldeneye".

Pirmās nojausmas par to, ka Aresibo radioteleskopa 57 gadus ilgušais darba mūžs varētu tuvoties beigām, liecināja augustā no stiprinājuma izslīdējusi papildtrose, kas palīdzēja noturēt vairāk nekā 820 tonnu (ASV resursos tiek minētas 900, bet tās nav metriskās tonnas) smago instrumentu platformu virs teleskopa spoguļa jeb "šķīvja". Tobrīd šķita, ka viss vēl ir saremontējams, un tika pieprasīts nepieciešamais finansējums, ieplānoti remontdarbi. Taču novembra sākumā vien dažas dienas pirms darbu uzsākšanas pārtrūka nu jau viens no galvenajiem kabeļiem, kas notur platformu virs "šķīvja". Uz atlikušajām trosēm slodze nu bija jau krietni lielāka, un inženieri drīz vien secināja, ka remontdarbus veikt ir pārāk bīstami. Tika pieņemts lēmums par teleskopa demontāžu, taču šonedēļ teleskops pats "pasteidzās" – troses neizturēja, smagā instrumentu platforma nogāzās.

Šis moments iemūžināts video no vairākiem rakursiem, ko ceturtdien, 3. decembrī, arī Aresibo Nacionālais Astronomijas un jonosfēras centrs (observatorijas pilnais nosaukums) un ASV Nacionālais zinātnes fonds, kas finansēja un pārvaldīja observatoriju, publiskoja tīmeklī.

Drona kadros redzams, kā viena pēc otras neiztur un pārtrūkst troses. Līdzi tika parauta arī daļa atbalsta torņu.

Trieciena rezultātā bojāts ne tikai teleskopa reflektors apakšā, bet arī dažas no observatorijas kompleksā esošajām ēkām, tostarp izglītības centrs. Apmeklētāju centrs un teleskopa vadības telpa "izdzīvojušas".

Nu atklāts paliek jautājums, vai šo katastrofu varēja novērst. Jā – teleskops bija cienījama vecuma, taču daļa ekspertu uzskata, ka ar pienācīgu un regulāru apkopi tas varēja turpināt kalpot kā vērtīgs un unikāls rīks astronomu rokās.

Vairāk par Aresibo teleskopa ražīgo darba mūžu un atklājumiem, tostarp ar Nobela prēmiju novērtētiem, vari lasīt rakstā "Pēkšņais nāves spriedums astronomijas leģendai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!