Cilvēki vispirms izvēlas ar acīm, tāpēc līdz niansēm izstrādāts dizains ir tikpat būtisks veiksmīga produkta elements kā funkcionalitāte. Dizaineram jāspēj "ielīst" citu cilvēku prātā un paredzēt, ko cilvēki jutīs produktu pirmo reizi ieraugot. Tāpat jāspēj panākt, ka šie risinājumi ir tehnoloģiski īstenojami un netraucē funkcionalitātei – priecīgam jābūt ne tikai patērētājam, bet arī inženierim, kas pie produkta strādā.

"Gamechanger Audio" izstrādātie sintezatori "MotorSynth" izmanto unikālu konceptu – skaņu rada dronu motori.

Sintezatora darbības princips balstīts elektromagnētiskajā indukcijā. Elektromotors griežoties rada ap sevi elektromagnētisko lauku. To ir iespējams pārvērst elektriskos un pēc tam skaņas signālos. Noteikts apgriezienu skaits atbilst noteiktai notij.

Tā kā šādu pieeju komerciāli ražotos sintezatoros neviens cits nav īstenojis, "MotorSynth" komanda uzskatīja, ka unikālais jāizceļ arī vizuāli. Tā vietā, lai sintezatora skaņražus – dronu motorus – paslēptu tā korpusā, tie kļuvuši par centrālo vizuālo elementu un ir saskatāmi gan no augšas, gan priekšpuses, lai vizuālais baudījums neiet secen ne pašam mūziķim, ne auditorijai. "Man kā vizuālam cilvēkam šķiet, ka tas ir baigais bonuss, ja varu paskatīties – redz, kur rodas mana skaņa, šis to taisa!" ideju vizuāli izcelt dronu motorus skaidro Fricis Kalvelis, kura specialitāte ir dizaina zinātne.

Sākotnēji bija domāts izgatavot pilna izmēra sintezatoru ar 36 motoriem, taču visai drīz saprasts, ka pašā sākumā tas būs pārāk liels kumoss, tāpēc tapusi mazāka versija, kuru bija iespējams izstrādāt labi un noslīpēt visas nianses.

"Pirmie darbi bija vienkārši skicēt, kā tas varētu izskatīties – kur būs plate, uz kuras liks motorus, kur novietot sensorus, kas nolasīs skaņu utt. Tas viss notiek ciešā sadarbībā ar elektroinženieriem. Es uztaisu kādu variantu, eju rādīt – un viņi saka: ''Nē, nē, šis ir pilnīgi muļķīgi, nevarēšu tur iebāzt skrūvgriezni un atskrūvēt šo skrūvi,''" procesu ieskicē Kalvelis.

Uzmanība tika pievērsta visiem sīkumiem. Meklējot ideālo taustiņu formu, ar 3D printeri izdrukāta testa iekārta, lai salīdzinātu dažādus risinājumus un nonāktu pie īstā. Būtiska ir arī krāsa. Ja sintezatora vadības pogas būtu nevis melnas, bet zaļas vai rozā, profesionālie mūziķi nospriestu, ka tā ir kaut kāda bērnu rotaļlieta.

"MotorSynth" unikālais raksturs pamanīts arī pasaulē. Piemēram, to izmantojis šobrīd ļoti populārās videospēles "Cyberpunk 2077" skaņu celiņa komponists.

Vairāk par to, kā top produkti, kur funckonalitāte un dizains papildina viens otru, skaties Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!