Robots "Atlas" aizvadītos 10 gadus pārsteidzis, izklaidējis un iekarojis sirdis daudziem miljoniem tehnoloģiju entuziastu. "Boston Dynamics" ražotais robots–humanoīds, neskatoties uz saviem prāvajiem izmēriem, bija veiklākais starp sev līdzīgajiem. Tas meta salto, tika galā ar šķēršļu joslām un uzjautrināja ar reizēm nedaudz muļķīgiem deju priekšnesumiem. Bet nu "Atlas" dodas atpūtā.

Robots 2013. gadā radīts Pentagona pārraudzībā ar domu, ka nākotnē to varētu pielietot, piemēram, glābšanas operācijās sarežģītās un cilvēkiem bīstamās situācijās. Pentagona aģentūra "Defense Advanced Research Agency" jeb DARPA, kas nodarbojas ar inovatīvu, eksperimentālu tehnoloģiju izpēti, "Atlas" dēvēja par "vienu no visspējīgākajiem robotiem–humanoīdiem pasaulē". Pašā sākumā gan tas ne tuvu nebija spējīgs izpildīt tos trikus, ar kuriem kļuva slavens visā pasaulē. DARPA pārstāvis Gils Prets robotu salīdzināja ar mazu bērnu. "Gadu vecs bērns knapi klumburē uz priekšu un bieži krīt." Tāds pirmsākumos bija arī "Atlas" – visai tāls atspulgs tiem zinātniskās fantastikas filmu robotiem, kas ne tikai pielīdzināmi cilvēka ķermeņa veiklībai, bet to pārspēj – skrien ātrāk, lec augstāk, ir daudzkārt spēcīgāki.

Taču desmitgades gaitā "Boston Dynamics" savu lolojumu pilnveidoja un regulāri veikumu atrādīja, publicējot video ar "Atlas" spējām. Nu tas varēja skriet, tikt pāri šķēršļiem, noturēt līdzsvaru pat tad, ja kāds to pagrūž vai mēģina apgāzt. Par laimi "Atlas" arī nebija pārņēmis vēl vienu īpašību no filmu robotiem, kas parasti tā patīk Holivudai, proti, vēlmi sacelties pret saviem radītājiem. Pretējā gadījumā grūstīt un apcelt 150 kilogramus smagu robotu nebūtu prātīga doma.

Taču nu "Atlas" pienācis laiks doties pensijā, šonedēļ paziņoja "Boston Dynamis". Tas jau no sākta gala bija vien prototips un tehnoloģiju pārbaudes un pilnveides platforma. Šobrīd "Atlas", kura kustības daļēji nodrošina hidraulika, ir savu uzdevumu paveicis. Kompānija, kuru 2021. gadā nopirka "Hyundai", nu raugās pēc iespējām robotus–humanoīdus komercializēt.

Veco "Atlas" aizvietos izmēros būtiski mazāki un pilnībā elektriski roboti. Arī to sauks "Atlas", un kompānija sola labāku veiktspēju visos aspektos. Īsā video "Boston Dynamics" atrādīja jaunā robota prototipu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!