Nabaga Saturns un Jupiters! Salīdzinot ar Marsu, citas planētas zinātniskās fantastikas lauciņā ir krietni apdalītas. Kāpēc tieši no sarkanās planētas nāk tik daudzi asinskāri citplanētieši un turp dodas ziņkārīgi Zemes iedzīvotāji? Atbilde ir vienkārša – reiz cilvēki domāja, ka tur varētu būt inteliģenta dzīvība, un radās jautājums: vai mums vajadzētu no VIŅIEM baidīties?

Šis raksts ir daļa no astoņu rakstu sērijas par Zemes sarkano kaimiņu Marsu – tā izpēti, nākotnē plānotajām astronautu misijām, pirmajām cilvēku apmetnēm uz Marsa un sapņiem par terraformēšanu. Virtuālā ceļojumā uz Sarkano planētu tevi vedīsim "Delfi" kosmiskajā busiņā. Lec iekšā!

Visus rakstus vari apskatīt šeit.

19. gadsimtā daudzviet pasaulē būvēja observatorijas un uzstādīja teleskopus, un itāļu astronoms Džovanni Skjaparelli sāka kartēt Marsa "jūras" un "cietzemi" (tumšos un gaišos planētas laukumus). Viņš 1877. gadā pamanīja dīvainas līnijas, ko raksturoja kā "canali", un neveiksmīga tulkojuma dēļ sākās lielais marsiešu bums. Angļu valodā "canali" pārtulkoja kā "canals", nevis "channels", tādēļ cilvēki nosprieda, ka gudrie citplanētiešu inženieri tur sabūvējuši kanālu sistēmas. Šāds pieņēmums radās, jo pirms dažiem gadiem uzbūvētais Suecas kanāls bija īsts inženierijas brīnums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!