Foto: Imago Images/Scanpix/LETA
Raugoties uz straujo degvielas cenu lēcienu, varēja domāt, ka cilvēki "pārsēdīsies" sabiedriskajā transportā, uz velosipēdiem vai turpinās attālināto darbu, taču tirgotāju novērojumi liecina, ka degvielas patēriņš palicis nemainīgs. Turklāt izrādās, ka šobrīd varam iegādāties vidēji tikpat daudz degvielas kā pirms pāris gadiem.

Kā to skaidrot un cik daudz degvielas šobrīd var atļauties iedzīvotājs, kura alga sasniedz valstī vidējo ienākumu līmeni, analizē "Delfi".

Degvielas cenas aug, taču vienlaikus aug arī vidējie ienākumi, tādēļ šobrīd vidēji pelnošs iedzīvotājs var iegādāties tikpat daudz degvielas kā pirms diviem vai pirms pieciem gadiem. To pierāda arī dati par degvielas patēriņu pēdējo mēnešu laikā – būtisks kritums nav vērojams.

Tiesa gan, jāatzīst, ka kombinācijā ar citu ikdienā lietotu preču cenu pieaugumu maciņš tomēr šo robu jūt, un īpaši smagi šī situācija ietekmē cilvēkus, kuru ienākumi nav auguši un palikuši salīdzinoši zemā līmenī. Tādēļ eksperti, runājot par iespējamiem risinājumiem, neiesaka mazināt nodokļus, bet gan atbalstu vērst uz tām iedzīvotāju grupām, kas šo cenu pieaugumu izjūt visvairāk.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!