Foto: Scanpix/Reuters

Centrālamerikas valstī Salvadorā valda nabadzība. Tur ir arī viens no augstākajiem slepkavību radītājiem uz vienu iedzīvotāju pasaulē. Tomēr 2019. gadā ievēlētais prezidents Najibs Bukele, kas solīja izmēzt korupciju un veikt pamatīgu apvērsumu stagnējošajā politiskajā sistēmā, šķietami daudz vairāk ir ieinteresēts sev labvēlīgu tiesnešu iecelšanā un valsts kases izmantošanā, lai iegādātos kriptovalūtas. Taču viņa lielākais skaļi paustais sapnis ir uzbūvēt jaunu kriptovalūtām veltītu finanšu centru, kas būtu "Bitcoin" formā ar "b" formas celtni centrā. Vēl labāk, ja to visu darbinās vulkāna enerģija.

Tāpēc nav brīnums, ka valstī laiku pa laiku uzplauka protesta kustības, tautai neesot mierā ar korupciju, zemo dzīves līmeni un daudzām citām ķibelēm, kuras politiķi īpaši nesteidzās labot. Daudzi arī pameta valsti. Tā ir viena no trim valstīm, kas amerikāņiem sagādā galvassāpes, jo liels skaits tās iedzīvotāju katru gadu cenšas iekļūt ASV. 2020. gadā Salvadoras migrācijas reitings bija negatīvs un nepilni 6 cilvēki no katriem tūkstoš iedzīvotājiem pameta valsti. 2019. gadā, kā liecina Pasaules Bankas dati, Salvadorā piektdaļa cilvēku dzīvoja nabadzībā (ar ienākumiem mazāk nekā 5,5 ASV dolāri dienā), un 2018. gadā valsts uzrādīja augstāko slepkavību rādītāju pasaulē – 52 slepkavības uz simt tūkstošiem iedzīvotāju.

2019. gadā šķietami pavīdēja cerību stars, kad gados jaunais, enerģiskais politiķis Najibs Bukele uzvarēja vēlēšanās un salauza teju trīsdesmit gadus ilgušo politisko dihotomiju. Viņš, kā jau ierasts, solīja, ka izmēzīs korupciju un Salvadora pieredzēs jaunus laikus. Tomēr šķiet, ka prezidentam daudz vairāk interesē kriptovalūtas un "Bitcoin" formas pilsētu celšana. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!