Foto: DELFI
1976. gada 16. februāra sniegotajā un aukstajā rītā Rīgā notika Latvijas vēsturē traģiskākā dzelzceļa katastrofa – ātrvilciena Ļeņingrada–Rīga sadursme ar divām kopā saāķētām lokomotīvēm pie Juglas stacijas. Bojā gāja 46 cilvēki. Par katastrofas vaininiecēm tika atzītas trīs jaunas sievietes – pārmijnieces un stacijas dežurante. Tomēr izrādījās, ka sadursmes iemesli slēpjas daudz dziļāk. Šis ir stāsts par ātrvilciena "Baltika" katastrofu pirms 45 gadiem.

Svētdien, 15. februārī, Rīgā bija spelgonis: termometra stabiņš rādīja mīnus piecpadsmit grādus. Sinoptiķi solīja, ka pirmdien kļūs siltāks, līdz mīnus pieciem. Naktī stipri sniga, tilti un ceļi tika aizputināti. Pret rītu sniegā ieputināta tika arī mazā Juglas dzelzceļa stacija.

Firmas vilciens "Baltika", kas kursēja maršrutā no Ļeņingradas uz Rīgu, tuvojās galastacijai. Pasažieri gatavojās izkāpšanai: daudzi jau bija saģērbušies virsdrēbēs, kāds, uzmetis ko siltāku uz pleciem, vēl bija izgājis tamburā uzsmēķēt. Pasažieri, iespējams, tērzēja par hokeju vai daiļslidošanu – šie sporta veidi PSRS bija teju kā reliģija. Nupat bija noslēgušās Insbrukas olimpiskās spēles, svētdienas vakarā Centrālā televīzija translēja noslēguma ceremoniju, bet pirms tās – daiļslidošanas paraugdemonstrējumu programmu. Padomju slidotāji bija izcīnījuši divas zelta un divas sudraba medaļas, savukārt hokeja izlase jau atkal bija pirmajā vietā.

Dzelzceļa pārvaldē arī, visticamāk, valdīja labs noskaņojums. "Baltijas dzelzceļa" kolektīvs, pateicoties darba rezultātiem 1975. gada pēdējā ceturksnī, nupat bija pasludināts par Vissavienības sociālistiskās sacensības uzvarētāju. "Maģistrāles darbaļaudīm piešķirts PSRS Satiksmes ceļu ministrijas un nozares arodbiedrības CK ceļojošais Sarkanais karogs," mundri ziņoja laikraksts "Rīgas Balss".

"Mūs pieņem uz aizņemta ceļa!"


"Mūs ar vīru uzmodināja spēcīgs troksnis. Dzīvojām Baltezera ielā pie dzelzceļa pārbrauktuves," atceras Larisa. "Palūkojāmies pa logu un ieraudzījām, ka stāv vilciens, viens vagons saslējies un uzgāzies virsū otram vagonam. Apģērbāmies un gājām raudzīties, kas noticis. Sākumā viss bija kluss, bet tad sākās kliedzieni."

Ātrvilciens "Baltika" pilnā gaitā ietriecās lokomotīvēs, kas brauca tam pretī.

Irinai 1976. gada februārī bija 14 gadu. "Sēdējām stundā. Astotā klase, 63. skola," atceras sieviete. "Izdzirdējām dārdošu skaņu. Sākumā nesapratām, kas noticis. Man šķiet, skolas durvis aizslēdza, lai bērni neskrietu skatīties. Caur logiem redzējām, kā cits pēc cita brauca "ātrie", viņu bija ļoti daudz."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!