Foto: DELFI
Bērns savā mīlestībā pret mammu ir tik patiess un uzticības pilns, viņam nav nekādu aizspriedumu pret vidi, kurā atrodas. Un patiesībā – nav jau arī pamata. Portāls "Cālis.lv", gaidot Mātes dienu, nolēma apciemot mammas, kuras kopā ar saviem mazgadīgajiem bērniem uzturas Iļģuciema cietumā. Par dzīvi "aiz žoga", par pagātni un nākotnes cerībām runājāmies ar ieslodzītajām un cietuma darbinieci.

Līdz atrodu cietuma atrašanās vietu, nedaudz kautrēdamās, prasu ceļu trim garāmgājējiem. Divi no tiem uz mani raida jautājošu skatienu, bet nevar palīdzēt. Trešais – manā skatījumā, ar cietumu saistīta persona, man uzreiz paskaidro, pa kuru taciņu jāiet, ka jāzvana pie otrajām, nevis pirmajām durvīm. Zinoša persona. Tikšanās ar cietumā dzīvojošām mammām ir iepriekš sarunāta un saskaņota ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniecību, tādēļ mūs ar fotogrāfu Mārtiņu jau gaida. Noskaidrojot, ka mūsu somās nav ieroču, sprāgstvielu un vēl virkne dažādu citu aizliegtu priekšmetu, kopā ar Sociālās rehabilitācijas nodaļas vecāko inspektori Agitu Mediņu dodamies uz cietuma ēku, kurā izvietota Mātes un bērna nodaļa.

Divstāvu ēka cietuma teritorijā, pirmā stāva kāpnēs – bērnu ratiņu rinda. Kāpjam uz otro stāvu, kur mazās istabiņās patlaban uzturas 11 mammas ar 12 bērniem. Šeit mammas kopā ar mazajiem var dzīvot, kamēr bērns sasniedzis četru gadu vecumu. Kā stāsta Agita, kādreiz bija stingrāki nosacījumi – mammas kopā ar bērnu varēja atrasties līdz viena gada vecumam, bet pēc tam dienā varēja pavadīt vien trīs stundas, tad viņus nodeva vai nu radiniekiem vai audžuģimenēs, bet šos jautājumus lemj bāriņtiesa.

Tagad mammas ar bērniem visu laiku ir kopā, katrai maza istabiņa. Nekas neliecina, kur patiesībā atrodamies, – šķiet, ka viesojamies bērnudārzā. Telpas tīras, skaisti iekārtotas, bērniem daudz mantu, grāmatu, spēļu, atsevišķa virtuves telpa. Pagalmā – rotaļu laukums, smilšu kaste. Kad ieradāmies, bērniem tika pasniegtas pusdienas – dārzeņu zupa, otrajā – griķi ar gaļas mērcīti, salātiņi. Bērni priecīgi smaidīja, ieraugot svešiniekus. Vārdu "cietums" darbinieces nelieto, lai gan pašas mammas grēkojot, to pieminot bērnu klātbūtnē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!