Foto: Vida Press
Francijā un Itālijā masalu uzliesmojums ir bijis galvenais iemesls, kas pamudinājis pieņemt stingrākus mērus attiecībā pret vecākiem, kuri apzināti atsakās vakcinēt savus bērnus. Ar naudas sodiem un liegumu apmeklēt bērnudārzus vai skolas valstis cer palielināt vakcinēto bērnu skaitu. Epidemiologus arī uztrauc nesenā pētījumā atklātais, ka atsevišķos reģionos augusi iedzīvotāju skepse attiecībā uz vakcīnām.

Arī Latvijā pirms dažiem gadiem bija diskusijas par soda sankciju ieviešanu vecākiem, kuri nevakcinē savus bērnus, tomēr Veselības ministrija šādiem instrumentiem par labu nelēma. Ministrijas joprojām uzskata, ka svarīgāk ir veicināt iedzīvotāju izpratni par vakcīnu nozīmīgumu. Atšķirībā, piemēram, no Lietuvas Latvijā arī šobrīd nav masalu uzliesmojuma, šogad reģistrēts tikai viens gadījums, turklāt kopumā vakcinācijas aptvere ir laba, ap 95%. Tomēr ārsti norāda uz nepilnībām, ko esošajā kārtībā vajadzētu labot.

Medijus šogad jūnijā pāršalkušajā, starptautiskajā "The Wellcome Trust" pētījumā "Wellcome Global Monitor," kas atklāja atsevišķos pasaules reģionos skeptisku attieksmi pret vakcīnām, iekļautas 140 000 respondentu atbildes no 140 pasaules valstīm. 79% pētījuma dalībnieku piekrita, ka vakcīnas ir drošas, savukārt 84%, ka tās ir efektīvas. Pētījumā atklājās, ka daļa iedzīvotāju, kuri dzīvo valstīs ar augstākiem ienākumiem, bija mazāk pārliecināti par vakcīnu drošību nekā cilvēki trūcīgākās valstīs. Visvairāk skeptiķu izrādījās Francijā – katrs trešais respondents iebilda tam, ka vakcīnas ir drošas.

Sabiedrības neuzticēšanās vakcīnām nozīmē to, ka pasaule sper soli atpakaļ cīņā pret nāvējošām, bet novēršamām infekcijas slimībām, ekspertu viedokli pārstāsta britu raidorganizācija BBC.

Kādēļ Francija, Itālija un nu arī Vācija ķērušās pie sodīšanas politikas, ko tā paredz un par ko bažījas Latvijas ārsti, skaidroja portāls "Delfi".

Francija. "Pastēra dzimtenē tas nav pieļaujami"

Francija ir viena no Eiropas valstīm, kuru pēdējos gados spēcīgi skāra masalu uzliesmojums, arī šogad jau reģistrēti vairāk nekā 2000 gadījumu. Tas bija galvenais iemesls, kādēļ premjerministrs Eduārs Filips iestājās par obligāto vakcīnu saraksta papildināšanu no 2018. gada – 11 obligātām vakcīnām kādreizējo triju vietā, vēstīja amerikāņu iknedēļas žurnāls "Newsweek", atsaucoties uz franču laikrakstu "Le Figaro".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!