Foto: No privātā arhīva

Salaspils domes busiņš vairs nevedīs septiņgadīgo meitu uz pilsētas skolu un atpakaļ mājās. Šāda satraucoša vēsts augustā sasniedza Mariku Muri-Astahovu. Tagad bērnam no lauku teritorijas "Mežezeri" līdz sabiedriskā transporta pieturai Getliņos jāmēro apmēram puskilometrs pa aizaugušu un tusiņu rīkotāju iemīļotu taku. Tikmēr Salaspils novada domē satraukums par bērnu drošību nav jūtams. Vietvara arī rēķina – pārvadātāju pakalpojums izmaksā lētāk nekā bērnus vadāt pašiem.

"Mēs dzīvojam "Mežezeros" un iepriekšējos gadus autobuss iebrauca ciemata sākumā. Skolēniem uz mācību iestādi un atpakaļ nokļūt bija droši un ērti," līdzšinējo bērnu pārvadāšanas kārtību raksturo Marika Mure-Astahova. Viņa ir viena no vairāk nekā 120 Salaspils novada lauku teritorijās dzīvojošajiem vecākiem, kurus pirms skolas gada sākuma nepatīkami pārsteidza pašvaldības vēsts par atcelto komunālā dienesta busiņu skolēniem. Šiem bērniem ik dienu uz skolu ir jāmēro vairāku kilometru tāls ceļš. "Citās teritorijās bērniem tagad ir jāiet pāris kilometru pa šoseju līdz autobusa pieturai, kur noteiktais ātruma ierobežojums ir 70 kilometri stundā. Tas ir bīstami," problēmu loku pēc skolas busiņa atcelšanas ieskicē Mure-Astahova.

Baidās par meitas drošību

Lai savu bērnu droši nogādātu uz skolu un atpakaļ, sieviete lūgusi darba devēju ļaut viņai ik dienu strādāt par divām stundām mazāk – līdz pulksten 15. Šādā režīmā viņa var uz meitas skolu nokļūt pulksten 16, kad beidzas dienas pagarinātā grupa. "Saprotams, ka šis nevar būt ilgtermiņa risinājums," saka septiņgadīgās meitenes mamma, piebilstot, ka daudz sliktākā situācijā ir pārējo sākumskolas klašu skolēni un to vecāki. Stundas bērniem beidzas jau pulksten 13, bet sabiedriskais transports, kas tos nogādā mājās, pieturā piestāj vien 16. "Skolu gaitenis nav ilgtermiņa risinājums. Beigās dežurante izdzīs bērnus no telpām trokšņošanas vai blēņu dēļ," vērtē Mure-Astahova.

Vietvara situāciju skaidro formāli. Tā saka, ka ieguldījusi piecu mēnešu ilgu darbu, lai vienotos ar pārvadātājiem un pagarinātu maršrutu 6317 Rīga – Salaspils no galapunkta "Miera iela" līdz uzņēmumam "Ezerkauliņi".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!