Foto: LETA
Kaut politiķi apgalvo, ka, vērtējot saņemtos ziedojumus, viņiem būtiski ir arī ētiskie aspekti kā ziedotāja reputācija, prakse rāda, ka tie izšķiroši kļūst tikai tad, ja naudas pieņemšana partijai var draudēt ar pamatīgu skandālu, liecina partiju atbildes uz portāla "Delfi" jautājumiem. Ja vien ziedotājs nav sēdējis uz apsūdzēto sola krimināllietā vai saņēmis naudu no deputātu kvotām, ētiku uzvar iespēja papildināt partijas kasi. Gadījumos, kad nauda ziedotājam atgriezta, tas lielākoties noticis tehnisku kļūmju dēļ.

Novērojami arī troļļošanas gadījumi, kad ziedotāji apzināti atvēl partijai naudu, ko tā juridiski nedrīkst pieņemt, lai radītu ķibeles to atgriežot. Gadījumos, kad nauda atgriezta ne likuma, bet citu apsvērumu dēļ, pārsvarā vērtēta ziedotāja personība – vai nu traipi viņa biogrāfijā, vai ideoloģiskā atbilstība.

Arī portāla "Delfi" uzrunātie eksperti apstiprina, ka atteikšanās no naudas nav ierasta prakse, jo partijām tiek piešķirts niecīgs valsts finansējums, kas padara tās atkarīgas no ziedotāju labvēlības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!