Foto: DELFI
Esiet sveicināti atkal, cienījamie "Delfi TV" skatītāji! 19. decembris, 2018. gads, studijā ir Ilze Znotiņa, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta jeb tautā sauktā Kontroles dienesta vadītāja, agrākā advokāte, agrāk Ārvalstu investoru padomes ekonomisku noziegumu apkarošanas grupās strādājusi. Šajā amatā kopš 1. jūnija, tātad gadā, kad ir publiskots "Moneyval" Eiropas struktūru ziņojums, kas rada mērenu uztraukumu Latvijas politekonomiskajā vidē. Pēdējā laikā izteikusi paziņojumus, ka viņas vadītajam dienestam ir būtiski iebildumi par to, kas notiek "ABLV" bankas likvidācijā, nu, un arvien uzturējusi, arī valdības veidošanas sakarā, riskus par to, ka Latvija var nokļūt pelēkos sarakstos naudas atmazgāšanas kontekstā, kas draud ne tikai bankām, bet visai Latvijas ekonomikai. Labdien, Znotiņas kundze!

Znotiņa: Labdien!

Sāksim ar to nelaimīgo vai laimīgo, vai kāds nu viņš būtu, "Moneyval". Kontekstā, lūk, kādā: tas ziņojums, milzīgs, liels papīrs, ne šis, bet šis gan, ar lielu nosaukumu, tika nopublicēts šogad, un mēs baidāmies visi, visiem būs baidīties. Bet viņš atsaucas uz "Moneyval" speciālistu vizīti pirms gada, nu jau vairāk kā pirms gada, Latvijā. Un mums tas gads ir bijis trauksmaini notikumiem bagāts naudas atmazgāšanas jomā. Cik tālu ir kaut kas, jūsuprāt, rezumējošā līmenī, cik tālu tā situācija ir būtiski mainījusies jau pret to, ko viņi tur ir konstatējuši?

Znotiņa: Nu, es domāju, ka... Es vienmēr esmu bijusi tā, kas uzsver, ka būtiski mainījās situācija jau pagājušā gada martā, kad es un mana komanda, vēl tajā laikā mēs "Deloitte" komandā, strādāju pie nacionālā riska novērtējuma, kad mēs cēlām faktiski trauksmes zvanus, zvanījām, sakot, ka Latvija, veicot mājasdarbus, sagatavojot šo nacionālo risku novērtējumu, nav pietiekami mērķtiecīgi ielūkojusies...

Jūs pazvanījāt zvanu septiņpadsmitā gada martā, šitie pazvanīja, respektīvi, novērtēja, septiņpadsmitā gada rudenī un pazvanīja zvanus šogad. Šogad tā situācija ir būtiski jau mainījusies uz labo pusi. Vai nav?

Znotiņa: Mums ir diemžēl jārunā par to, ka no tāda tehniskā vai sadarbības un koordinācijas viedokļa ir ļoti būtiski mainījusies. Ļoti daudzas lietas ir izdarītas labas, bet mēs diemžēl esam situācijā, kādā mēs esam, ar to pašu "ABLV" jūsu pieminēto. Mēs esam situācijā...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!