"Nevaru uzskatīt, ka es esmu pats piemērotākais kandidāts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšnieka amatam," tā šodien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" plānus sevi pārcelt uz šo amatu vērtēja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Viņš arī apšaubīja savam līdzšinējam amatam nolūkotā Edmunda Valanta kompetenci un aicināja valdību atlikt plānotās rotācijas. Šopēcpusdien iepriekš plānotā valdības sēdes darba kārtība ir izmainīta - iepretim rīkojuma projektiem par Eglīša pārcelšanu un viņa līdzšinējā vietnieka Edmunda Valanta iecelšanu valsts sekretāra amatā ir redzama atzīme, ka jautājuma izskatīšana ir atlikta.

Konflikts starp Eglīti un ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV) pēdējās nedēļās kļuvis arvien publiskāks. Eglītis uzrakstījis atlūgumu un vaino Nemiro "Latvenergo" padomes locekļu atlases politiskā ietekmēšanā, savukārt Nemiro Eglīti atstādinājis no amata un vērsies pret viņu prokuratūrā, vainojot viņu nepietiekamā OIK uzraudzībā, tādējādi nodarot valstij zaudējumus.

Šobrīd rītdienas valdības sēdes darba kārtība paredz Eglīša rotēšanu uz CSP priekšnieka amatu, par jauno EM valsts sekretāru ieceļot Edmundu Valanti. Jautāts, kā pareizāk valdībai, viņaprāt, rīkoties, Eglītis atzina, ka viņam šajā jautājumā balsstiesību nav, un, ja valdība lems par labu rotācijai, viņam valdības lēmums būs jāpilda. Ierēdnis gan atzina, ka tādā gadījumā varētu iesniegt atlūgumu arī no jaunā amata.

"Es tomēr gribētu aicināt valdību pārdomāt par šo te augstāko amatpersonu pieņemšanas procesu, jo neskatoties uz to, cik jaukus un slavinošus vārdus Nemiro kungs bija ierakstījis pamatojumā manai rotācijai, es nevaru uzskatīt, ka es esmu pats piemērotākais kandidāts CSP priekšnieka amatam," teica Eglītis. Viņš norādīja, ka tā vietā rotācijas būtu jāatliek, un gan CSP priekšnieks, gan EM jaunais valsts sekretārs jāmeklē konkursā.

Eglītis intervijā veltīja arī skarbus vārdus savam potenciālajam pēctecim Valantam, apšaubot viņa kompetences līmeni, lai ieņemtu EM augstāko ierēdņa amatu. Savukārt pats par saviem plāniem pamest darbu valsts pārvaldē ierēdnis norādīja – ja Nemiro pamestu ekonomikas ministra amatu, viņš savu atlūgumu varētu atsaukt.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!