Foto: DELFI

Neskatoties uz to, ka šobrīd valdības veidošanas sarunas ir iepauzētas, un nākamo premjera amata kandidātu Valsts prezidents virzīs vien pēc svētkiem, partijas jau vairākkārt publiski minējušas, kuras ministrijas vai jomas tās labprāt ņemtu savā paspārnē. Trešdien, kad "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā īsi pēc svītras pārvilkšanas Jāņa Bordāna (JKP) valdības veidošanas centieniem viesojās līdzšinējie sarunu vedēji, raidījuma vadītājs ilustratīvos nolūkos "salika karodziņus topošās valdības kartē".

"Jaunā Vienotība" jau iepriekš paudusi, ka labprāt sev saglabātu Ārlietu ministra posteni, šādam scenārijam neviens līdz šim arī nav iebildis.

"Attīstībai/Par" pārstāvis Juris Pūce žurnālista Dombura "karogu likšanu" īsti neatbalstīja, norādot, ka "izjauks pasākumu", jo konkrētus ministru amatu kandidātus viņa pārstāvētā partija neesot nosaukusi — vispirms jāvienojas par darbiem. Tai pat laikā viņi ir iebilduši pret citu vēlmēm. Piemēram, politiskais spēks uzskata, ka visu tiesībsargājošos iestāžu nonākšana "Jaunās konservatīvās partijas" (JKP) rokās radītu draudus valsts drošībai.

Šim viedoklim pievienojās arī "Nacionālās apvienības" (NA) deputāts Rihards Kols, kurš kritizēja JKP ieceri apvienot visas drošības iestādes. Kols arī atzina, ka NA vairs nepretendē uz Tieslietu ministriju, kas līdz šim bijusi viņu pārraudzībā. Šāds lēmums nav nācis tāpēc, ka slikti veicies, bet gan tāpēc, ka JKP ir "tiesiskuma pieteicēji".

Tāpat NA jau iepriekš publiski pauduši, ka vēlas, lai Dace Melbārde turpinātu pildīt kultūras ministres pienākumus. Medijos arīdzan izskanējusi informācija par NA pārstāvja Imanta Parādnieka kandidatūru Labklājības ministrijas vadībai. Aldis Gobzems (KPV LV) šo papildināja, sakot, ka Parādniekam ir septiņi bērni, tāpēc viņam tas ir svarīgi. Tāpat NA neatteiktos arī no Vides un reģionālās ministrijas vadības (VARAM), ko līdz šim vadījis viņu pārstāvis Kaspars Gerhards.

"KPV LV" publiski minēti kā Ekonomikas un Satiksmes ministriju vadītāji. "Ņemot vērā, ka pirms vēlēšanām mūs visi gānīja, ka esam Šlesera projekts, diezgan loģisks tas izkārtojums," noteica Gobzems un papildināja, ka tas humoram. Nopietni gan viņa pārstāvētais spēks izteicis iespēju vadīt VARAM.

"Attīstībai/Par" raidījuma laikā turpināja uzsvērt, ka pirms dalīt amatus jāvienojas par veicamajām reformām. Viņiem esot labs piedāvājums visām 13 nozarēm, taču skaidri apzinās, ka proporcionāli varētu dabūt trīs amatus valdībā.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka šī partija iepriekš potenciāli izrādījusi interesi par izglītības nozari. "Es jūs negribu labot, jo šis ir jūsu raidījums, jūs varat likt karodziņus, kur vien vēlaties," noteica Pūce. Viņš apstiprināja, ka izglītība politiskajam spēkam ir viena no prioritārām nozarēm, jo, piemēram, negribētu realizēt NA programmu izglītības jautājumos. Tāpat "Attīstībai/Par!" svarīgas veselības un teritoriālās reformās. Pie galda sēdošie vienojās, ka viena partija nevar veikt visas reformas, atbildība jāsadala vienmērīgi.

Tukšs "valdības kartē" palika aizsardzības lauciņš. Medijos par šīs nozares vadītāju ticis nosaukts Kols, viņš pats norādīja, ka NA amatu nav prasījuši, informācija izskanējusi raidījumā "Nekā personīga", viņam pašam Bordāns to neesot piedāvājis. Juta Strīķe norādīja, ka šis jautājums tomēr apspriests ar citiem Kola partijas biedriem.

Visas līdz šim sarunu procesā iesaistītās partijas redz sevi VARAM vadītāja krēslā. NA uz to pretendē, jo jau sākts darbs, ir iestrādnes, kuras jāturpina. Gobzems savukārt norāda, ka pieteikušies, lai noņemtu reformu smagumu no citu kolēģu pleciem, turklāt "KPV LV" esot visskaidrākais redzējums, kā veikt teritoriālo reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!