Tā kā Latvijā, atšķirībā no vairuma citu Eiropas valstu, arvien nekādi nav oficiāli atzītas viendzimuma attiecības, sociālajā realitātē tas rada situācijas, kas likumos nekādi nav regulētas. Šāda atziņa šonedēļ vairākkārt izskanēja “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Partneru un viendzimuma pāru statuss likumos – par vai pret?”

Pirms diskusijas ar “Delfi TV ar Jāni Domburu” sazinājās kāds vīrietis, kurš Lielbritānijā ir precējies ar sava dzimuma partneri. Viņš izklāstīja vairākas situācijas, kādās abi nonākuši, pārceļoties uz dzīvi Latvijā. Viņaprāt, pašreizējā situācija ir vērtējama kā haoss. “Manam laulātaja piesakoties Eiropas rezidenta kartei, PMLP darbiniece anketā izsvītroja atzīmi pie precējies un atzīmēja neprecējies. Karti, protams, dabūja, bet tā ir atkal jāatjauno dēļ Brexit,” norāda e-pasta autors.

“Mēs varam iekāpt lidmašīnā un otrā galā izkāpt kā precēts pāris vairumā Eiropas valstu.
Tanī pašā laikā mēs varētu Latvijā apprecēt pretējā dzimuma partneri, bet tad laulība būtu atzīta tikai Latvijā – ironiski,” pauž šis cilvēks.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijas dalībnieki nenoliedza, ka aprakstītā situācija patiesi ir iespējama. Kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs Kaspars Zālītis stāstīja, ka šis ir viens no iemesliem, kādēļ daļa viendzimuma pāru izvēlas Latviju pamest.

Savukārt Saeimas deputāts Raivis Dzintars (NA) uzsvēra, ka “ir milzīgs bezdibenis” starp cilvēku neatzīšanu un viņu laulības neatzīšanu. “Mums nav jādara viss, ko dara citi,” viņš teica.

Diskusijas dalībniekiem tika vaicāts arī par nesen sociālajā vietnē Twitter apspriestajiem gadījumiem, kad diviem tepat Latvijā noslēgtās laulībās esošiem vīriešiem mainot dzimumu un šo faktu fiksējot arī juridiski, ir izveidojušās situācijas, kad reģistrētā laulībā sastāv divas sievietes.

Juriste Inga Bite, kas diskusijā pārstāvēja organizācijas, kas parakstījušas memorandu “Par ģimenes vērtībām”, pauda pārliecību, ka, atbilstoši Civillikumam, šādos gadījumos būtu pamats runāt par laulības atzīšanu par spēkā neesošu.

Savukārt Tieslietu ministrija, komentējot šo situāciju, “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja: “ Nedz faktiska dzimuma maiņa, nedz ieraksta maiņa dzimšanas reģistrā pati par
sevi neizbeidz vai negroza ilgstoši pastāvošas tiesiskās attiecības, kurās persona
iepriekš sevi identificējusi ar citu vārdu un kā piederošu citam dzimumam, taču tā var
apgrūtināt šādu tiesisko attiecību īstenošanu.”

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Partneru un viendzimuma pāru statuss likumos – par vai pret?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!