Vakcinācijas pret Covid-19 aptvere Latvijas senioru vidū šobrīd ir tikai aptuveni 40%, un tas ir "biedējoši" maz – tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Lai novērstu, ka vīrusa delta variants rudenī strauji izplatās un "mūsu seniorus vienkārši pļaus" vakcinācijas aptverei konkrētās riska grupās jābūt tuvākai 90%, kas arī ir viens no iemesliem, kadēļ valdība iecerējusi drīzumā uzsākt jaunu vakcinācijas reklāmas kampaņu ar "tiešāku, vienkāršāku, pozitīvāku ziņu, vienlaikus norādot saikni: vakcīna – bāra apmeklējums, vakcīna – skola klātienē, vakcīna – tiekos ar cilvēkiem" skaidroja ministrs.

Kā jau publiski norādīts, jaunās kampaņas “Bez vakcīnas nav uzvaras” vizuālie materiāli atgādina Otra pasaules kara laika ASV propagandas plakātu, kurā redzama rūpnīcas strādniece, kura uzrota piedurkni gatavojoties darbam. Pavļuts atzina, ka šī līdzība viņam neesot palikusi nepamanīta un viņš to vērtējot pozitīvi. “Tā ir sabiedrības mobilizācija – ne tikai Otrā pasaules kara, tā ir stilistika, kas bija raksturīga starpkaru periodā tur, kur bija nepieciešama kolektīva sabiedriskam labumam vērsta rīcība. Tā ir tieši tā situācija, kurā mēs esam šobrīd. Mēs esam situācijā, kur no indivīdu rīcības ir atkarīga mūsu kopējā drošība, senioru izdzīvošana un daudzas citas lietas,” viņš norādīja.

Ja gada sākumā valdība noteica mērķi līdz vasaras beigām vakcinēt 70% iedzīvotāju, tad tagad Pavļuts atzina, ka šāds mērķis nav sasniedzams. Tomēr arī jautāts, vai ar jauno kampaņu tiek noteikts konkrēts vakcinācijas aptveres mērķis un termiņš tā sasniegšanai, Pavļuts atbildēja noraidoši. Viņš gan atzina, ka, lai radītu drošību konkrētās mērķgrupās, kā starp senioriem, hroniski slimiem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem, kas ar viņiem strādā klātienē, vakcinētiem būtu jābūt pat 90% cilvēku. “Šī kampaņa ir otrais redzamais mediju komunikācijas vilnis, kurš tiek organizēts paralēli citām darbībām – paralēli darbam ar ģimenes ārstiem, papildus resursu novirzīšanu viņiem primāri, lai vakcinētu mūsu gados vecākos, trauslākos cilvēkus, jo, diemžēl, tur tā vakcinācijas aptvere ir īpaši biedējoši zema – 40%, kas tur šobrīd ir, ir daudz, daudz par maz. Mēs zinām, ka tas [Covid-19 – red.] delta variants rudenī mūsu seniorus vienkārši pļaus...” brīdināja ministrs

Uz aicinājumu nebiedēt sabiedrību, Pavļuts atbildēja: “Es labāk biedēšu tagad un atviegloti kopā ar mums visiem nopūtīšos tad, ja mums būs izdevies to novērst, nekā šobrīd, tā kā pagājušo vasaru, mēs dzīvosim falšās cerībās, ka “kovids” ir beidzies, pandēmija beigusies, un rudenī izrādīsies, ka nē.”

Vakcinācijas kampaņas autors esot tā pati aģentūra “Nord DDB Rīga”, kas veidojusi iepriekšējo kampaņu, tostarp divkārt neveiksmīgi krieviskoto plakātu ar futbolistu Kasparu Gorkšu. Pavļuts gan atzina, ka neesot informēts, vai šīs kampaņas materiāli tiks izplatīti krieviski. “Es esmu pilnīgi drošs, ka arī latviešu valodā izvietoti lieli vides reklāmas plakāti atstāj zināmu iespaidu arī uz krieviski runājošo sabiedrības daļu,” pauda ministrs.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!