Nākamnedēļ valdībā varētu tikt apstiprināti noteikumi, kas regulēs dīkstāves pabalstus aizvietojošās programmas, kuru ietvaros paredzēts atbalstīt viesmīlības nozares un eksportējošos uzņēmumus. To pirmdienas pēcpusdienā “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Kurp vedīs un cik izmaksās stratēģija Covid-19 krīzes seku mazināšani?” pavēstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Kā zināms, neilgi pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas Latvijā tika ieviesti dīkstāves pabalsti, kuru mērķis bija mudināt darba devējus paturēt darbā pēc iespējas vairāk darbinieku. Līdz šā gada jūnija beigām Valsts ieņēmumu dienests šādos pabalstos kopumā bija izmaksājis 45, 45 miljonus eiro, kas nav pat puse no sākotnēji šiem pabalstiem atvēlētās summas. Tomēr dīkstāves pabalsti pastāvēja tikai līdz 30. jūnijam, tagad tie ir beigušies, bet jauni instrumenti, lai veicinātu daļēju nodarbinātību, šobrīd nav radīti.

Ekonomikas ministrijā tapušais informatīvais ziņojums, kurā apkopoti dažādi pasākumi, kas paredzēti, lai samazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi uz ekonomiku, lasāms, ka eksportējošo uzņēmumu atbalstam plānots izveidot jaunu programmu, kuras īstenošanai tikšot atvēlēti vairāk nekā 22 miljoni eiro. Šo summu plānots izmantot, lai daļēji kompensētu uzņēmumiem ar izdevumus, kas rodas, veicot darba samaksu saviem darbiniekiem. Vēl 19,2 miljonus eiro piedāvāts atvēlēt daļējai darba algu subsidēšanai tūrisma nozares uzņēmumos. Ekonomikas ministrs Vitenbergs “Delfi TV ar Jāni Domburu” studijā lēsa, ka pabalstu izmaksa tiks uzsākta augustā.

“Šis ir atbalsta rīks, kas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju,” pamatojot, kādēļ arvien vēl nav pieņemti noteikumi, kas viestu skaidrību, kam un kā būs pieejami tūrisma nozares uzņēmumiem un eksportētājiem apsolītie atbalsta instrumenti, sacīja Vitenbergs. Viņš skaidroja, ka atbalsts būs pieejams tūrisma uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir krities par vismaz 20%. Līdz gada beigām tie varēs saņemt atbalstu proporcionāli nomaksātajiem darbaspēka nodokļiem, taču būs noteikti griesti – atbalsta apmērs nedrīkstēs pārsniegt 20% no nodokļos nomaksātās summas.

Dīkstāves pabalstu programma, jo īpaši tas, kā tika veidota un vairākkārt tika mainīts šo pabalstu saņēmēju loks, izpelnījusies kritisku vērtējumu. Tomēr kā diskusijā atzina Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste, šīs programmas esamība ir bremzējusi bezdarba līmeņa pieaugumu. Tiesa gan, salīdzinājumā ar kaimiņvalsti Igauniju, kur Covid-19 krīzes laikā valsts atbalstu saņēma katrs piektais nodarbinātais, Latvijā šis atbalsts bijis salīdzinoši pieticīgs.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Kurp vedīs un cik izmaksās stratēģija Covid-19 krīzes seku mazināšani?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!