Pieņemot lēmumu, kas no šodienas būtiski ierobežo veikalos pārdodamo preču klāstu, valdība ir apzinājusies, ka tas izraisīs "lielāku cilvēku drūzmēšanos" piektdienā – tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina par cīņas pret Covid-19 plānošanu atbildīgie ierēdņi. Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis gan pauda pārliecību, ka šāda "masu psihoze" Latvijas sabiedrību pārņem ik gadu un valdības lēmumi cilvēku plūsmas lielveikalos kopumā esot samazinājuši.

Jau ziņots, ka ceturtdien valdība pieņēma vairākus jaunus ierobežojumus, lai samazinātu Covid-19 izplatību sabiedrībā. Tostarp tika noteikts, ka no 19. decembra līdz 11. janvārim klātienē drīkst pārdot tikai atsevišķu kategoriju preces kā pārtiku, higiēnas un pirmās nepieciešamības preces. Reaģējot uz to, vairāki lielveikali paziņoja, ka 18. decembrī savu darba laiku pagarina par vairākām stundām, un piektdien Rīgas centrā un rajonos ap iepirkšanās centriem valdīja sastrēgumi, bet sociālo tīklu lietotāji aktīvi dalījās ar fotogrāfijām no pārpildītām lielveikalu autostāvvietām.

Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Druvaskalns raidījumā pauda, ka šādu notikumu attīstības scenāriju valdība apzinājusies jau pieņemot lēmumu. "Rezultāts bija paredzams. Mums bieži pārmet par steidzamu lēmumu pieņemšanu. Tas tika diskutēts gan otrdien, provizoriski kādi lēmumi būs, un tad bija dots Jāņa [Citskovska -red.] grupai šis uzdevums sagatavot tiesisku regulējumu. Loģiski, ka mēs apzināmies, pasludinot ceturtdien regulējumu, ka viena diena ir, kad būs lielāka cilvēku drūzmēšanās, bet tas risks ir akceptēts," teica Druvaskalns.

Citskovskis, kurš vada Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupu cīņai ar Covid-19, savukārt pauda pārliecību, ka šāda "masu psihoze", kad "mēs kļūstam neprātīgi savā iepirkšanās kārē", Latvijas sabiedrību pirmssvētku laikā pārņēmusi arī citos gados, piemēram, 2019. gadā pirms Ziemassvētkiem iepirkšanās drudzis esot bijis vēl lielāks. "Tā ir tā masu psihoze, tas risks, ko valdība apzinājās un mēs gribam novērst. Vakardien tika pieņemts lēmums, kurš stājas spēkā no sestdienas. Jā, ir vakardiena, ir šodiena, mums ir jādod laiks arī komersantiem sagatavoties," pauda Citskovskis.

Viņš atsaucās uz LMT un Latvijas universitātes kopīgo pētījumu par iedzīvotāju mobilitāti, kurš parādot, ka iepriekš brīvdienās, kad bija ierobežota dažādu preču tirdzniecība, cilvēku plūsmas lielveikalos esot būtiski kritušās, bet mobilitāte esot mazinājusies arī darba dienās. Tā gan joprojām ir lielāka nekā šī gada pavasarī pirmās ārkārtējās situācijas laikā.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!