Foto: LETA
Laboratorijas Latvijā, kurās tiek veikta koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 analīzes, pēdējās nedēļās saņēmušas kopumā 8300 testēšanas komplektus, bet šonedēļ gaida vēl vairāk nekā 20 000 komplektu piegādes, liecina portāla "Delfi" apkopotie dati. Piegādes gan atkarīgas no tā, cik uzticami izrādīsies piegādātāju solījumi, bet, ja tās notiks kā plānots, tas ļaus pat par 1000 analīžu diennaktī palielināt Latvijas infektoloģijas centra (LIC) references laboratorijas veiktspēju. Kamēr Veselības ministrija (VM) uz jautājumu par esošajām rezervēm Covid-19 testiem nosauc skaitli 4600, saskaņā ar informāciju, ko laboratorijas sniedza "Delfi", krājumi patiesībā ir par aptuveni 2000 lielāki.

Jau ziņots, ka Lietuva 22. martā saskārās ar koronavīrusa analīzēm nepieciešamo reaģentu deficītu – valstī bija palikuši vairs 700 reaģenti, ar ko nepietika pat visu tobrīd paņemto paraugu pārbaudēm. Jau pirmdien Viļņā no Vācijas ar militāro lidmašīnu tika nogādāti vēl 5000 testēšanas komplektu, bet kopumā Lietuva esot pasūtījusi 200 000 šādu komplektu, ziņo "Delfi.lt".

Latvijā testēšanas komplektu deficīts līdz šim nav draudējis. Jau 3. martā valdība piešķīra 2,6 miljonus eiro Veselības ministrijai, lai iepirktu līdzekļus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp nauda tika atvēlēta LIC, lai iepirktu vairākas jaunas testēšanas iekārtas, ar kurām iespējams noteikt slimības klātbūtni, kā arī vairāk nekā 20 000 testēšanas komplektu. Konkursa kārtībā meklējot piegādātāju gan atklājies, ka ar šo summu pietiek tikai aptuveni 17 600 komplektiem.

LIC ietilpst Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, un tās laboratorijas dienesta vadītāja Nataļja Rešetņaka "Delfi" skaidroja, ka piešķirtie līdzekļi ļāvuši ātri palielināt LIC Covid-19 analīžu kapacitāti no 200 līdz aptuveni 550 diennaktī, jo analīžu veikšanai iepērkamās iekārtas jau bijušas piegādātāju noliktavās Rīgā un atlicis tikai tās nopirkt un uzstādīt. Savukārt no aptuveni 17 600 analīzēm nepieciešamajiem reaģentu komplektiem LIC līdz 19. martam bija saņēmis 6300. Ar pašreizējām rezervēm pietiekot vēl vismaz nedēļai, bet līdz tam, jau šonedēļ piegādātāji sola LIC nodot vēl 6000 komplektu, kas iegādāti šī iepirkuma ietvaros.

Bez testēšanas komplektiem, kuri iepirkti saskaņā ar valdības 3. marta lēmumu, papildus vēl 10 000 komplekti LIC tiek gaidīti no cita piegādātāja, ar kuru līgums bijis spēkā jau pirms tam. Šī piegāde turklāt ļautu LIC analīžu veikšanas kapacitāti palielināt līdz 1500 diennaktī, jo šie reaģenti būtu piemēroti LIC jau esošajai iekārtai, kura šobrīd tiek izmantota hepatīta saslimšanas noteikšanai, un kuras jauda ir līdz 1000 analīzēm diennaktī. Arī šos 10 000 reaģentu LIC cer saņemt nedēļas laikā.

Rešetņaka gan uzsver, ka situācija piegādes ķēdēs ir mainīga, tādēļ reaģentu saņemšanas termiņi var mainīties gan sarūkot, gan palielinoties. "Nav grūti nopirkt reaģentus, bet pašreizējā situācijā zinām, kas notiek ar loģistiku. Ja iepriekš piegādes laiki bija nedēļa, tad tagad neviens to nevar garantēt," skaidroja speciāliste.

LIC reaģentu komplektus valdības apstiprinātā ārkārtas iepirkuma ietvaros piegādā SIA "Hydrox" un SIA "Diamedica". Savukārt vēl 10 000 reaģentu tas iepērk jau iepriekš spēkā esoša piegādes līguma ar Šveices farmācijas milzi "Roche".

Kā "Delfi" jau ziņoja, VM apgalvo, ka jau šobrīd Latvijā teorētiski būtu iespējams veikt līdz 1600 Covid-19 analīzes diennaktī, jo bez LIC valsts apmaksātās Covid-19 analīzes veic arī E. Gulbja laboratorijā, un gatavību tādas veikt paudusi arī Centrālajā laboratorija un klīnikas "IVF Riga" ģenētikas laboratorija. E. Gulbja laboratorijā "Delfi" norādīja, ka tās jauda Covid-19 analīžu veikšanai ir attiecīgi 300 līdz 500, savukārt Centrālajā laboratorijā – 450 analīzes diennaktī, "IVF Riga" - 200.

Centrālās laboratorijas valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa "Delfi" atklāja, ka pagājušonedēļ tā jau saņēmusi 1000 testēšanas komplektus, bet šonedēļ ceturtdien gaida vēl 5000 piegādi no Ķīnas. "Nedēļas beigās būs. Mēs esam sameklējuši uzņēmumu, kas spēj piegādāt šos testus atšķirībā no dažiem vietējiem uzņēmumiem, kuri mums te blēņas darīja," norādīja Lapiņa. Ja sadarbība ar šo piegādātāju izveidosies laba, tas turpmāk Centrālajai laboratorijai katru nedēļu varētu piegādāt līdzīgu testēšanas komplektu skaitu.

E. Gulbja laboratorijas valdes locekle Sandra Dimante savukārt norādīja, ka tā jau pirms mēneša pasūtījusi 10 000 testēšanas komplektu. Kaut piegādes kavējušās, pirmos 5000 no tiem laboratorija beidzot saņems šonedēļ, bet atlikušos 5000 – nākamnedēļ. "5000 ir ceļā un kaut kad tūlīt, tūlīt tiem jābūt, otrie pieci tūkstoši – vēl pēc nedēļas. Bet vai tas notiks, to mēs redzēsim," arī Dimante atzīst, ka piegādes ķēdēs šobrīd vērojamas problēmas.

Pusi no šīs piegādes viņi gan esot solījušies nodot LIC. Pašā E. Gulbja laboratorijā šobrīd tiek veiktas aptuveni 220 Covid-19 analīzes dienā. Par saviem reaģentu uzkrājumiem, Dimante konkrētu skaitu nenosauca, bet atzina: "Ja mēs šonedēļ tos divarpus tūkstošus dabūsim, tad jau būs labi, tad mēs nedēļu "izvilksim" un gaidīsim nākamo nedēļu." Viņa piebilda – gadījumā, "ja visi striķi trūkst" laboratorijā testēšanu varētu veikt arī ar "rokas metodi", kas līdz šim turēta rezervē. Tas gan nozīmētu stipri mazāku analīžu skaitu dienā.

"IVF Riga" medicīnas direktore Violeta Fodina "Delfi" norādīja, ka klīnikas ģenētikas laboratorija pagājušonedēļ pabeigusi sagatavošanās darbus un nepieciešamības gadījumā ir gatava iesaistīties Covid-19 analīžu veikšanā. Laboratorijas kapacitāte ir aptuveni 200 analīzes dienā un tā pati par saviem līdzekļiem nopirkusi un verificējusi 1000 testēšanas komplektu. "Mēs vienkārši gaidām, kad mūsu palīdzība būs vajadzīga. Esam gatavi," norādīja mediķe. Pagaidām gan šādu pieprasījumu no valsts puses neesot bijis.

Pirmdienas vakarā, kad visas laboratorijas informāciju par savu darbību "Delfi" jau bija sniegušas, Veselības ministrija uz "Delfi" jautājumu par to, cik lielas ir Latvijas rīcībā esošās Covid-19 testēšanas komplektu rezerves, atbildēja, ka LIC un E. Gulbja laboratorijas rīcībā šobrīd kopumā ir 4600 testu, vēl ir pasūtīti 30 600 testi, bet Centrālajai laboratorijai ir atsevišķs līgums par 5000 testu piegādi. Šajā Latvijā jau pieejamo testu statistikā, visdrīzāk, nav iekļauti 1000 jau pagājušonedēļ Centrālajai laboratorijai piegādātie testi, kā arī "IVF Riga" laboratorijas rīcībā esošie 1000 testi.

Konkrētu atbildi uz "Delfi" jautājumu, kādos apjomos testēšanas komplektus plānots iegādāties nākotnē, VM nesniedza: "Tā kā šobrīd tiek paplašinātas iedzīvotāju grupas, kuras plānots mērķtiecīgi pārbaudīt uz saslimšanu ar COVID-19, nav iespējams pateikt konkrētu apjomu, kāds apjoms būtu nepieciešams. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka nepieciešamais testu skaits tiek papildināts katru nedēļu un šobrīd testu apjoms ir pietiekams."

Jāatgādina, ka saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra ziņoto, līdz pirmdienas rītam Latvijā kopumā veikti 6114 Covid-19 izmeklējumi, apstiprinot 180 saslimšanas gadījumus. Līdz šim visvairāk analīžu veikts 20. martā, kad vienā diennaktī pārbaudīti 1241 cilvēka nodotie paraugi.

Latvija šobrīd no Baltijas valstīm visaktīvāk veikusi Covid-19 saslimšanas pārbaudes – līdz 23. marta rītam Latvijā veikto analīžu skaits bija par aptuveni trešdaļu lielāks nekā Igaunijā, kur veiktas 3724 pārbaudes, un gandrīz trīsreiz lielāks nekā Lietuvā, kur veikta 2361 pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!