Foto: F64
Aģents "Alberts" ziņojis čekai par, viņaprāt, ideoloģiski kaitīgām norisēm, tostarp savulaik "Mikrofona" aptaujā uzvarējušās dziesmas "Uzsniga sniedziņš balts" līdzautora Āra Ziemeļa dziesmām. Ziemeli šī aģenta darbība pārsteidz. "Alberta" aģenta kartītē lasāms literatūrzinātnieka Andreja Grāpja vārds un uzvārds. Viņš portālam "Delfi" vairākās telefonsarunās skaidroja savas attiecības ar čeku, bet vēlāk pieprasīja, lai nekas no teiktā netiktu publicēts. Tomēr "Delfi" redakcijas lēmums, ņemot vērā žurnālistikas ētikas principus un sabiedrības intereses, ir publicēt būtiskāko no Grāpja teiktā.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā LPSR VDK aģentūras kartotēkā atrodama aģenta "Alberts" kartīte, kurā lasāms 1960. gada 24. oktobrī dzimušā komjaunieša un Latvijas Valsts Universitātes (LVU) studenta Grāpja vārds. Tajā norādīts, ka viņš savervēts 1983. gada 2. novembrī sadarbībai ar VDK 5. daļas 7. nodaļu. Vervētājs bijis tolaik VDK virsnieks, vēlāk uzņēmējs Guntis Indriksons. LNA mājaslapā atrodamajā struktūrshēmā norādīts, ka 5. daļas uzdevums bijusi "cīņa pret ideoloģisko diversiju", bet tās 7. nodaļas uzmanības lokā bijusi akadēmiskā inteliģence un studējošā jaunatne.

Kopā "čekas maisos" atrodami vismaz 19 aģenti ar segvārdu "Alberts", bet katram ir atšķirīgs personīgās lietas numurs. Konkrētā "Alberta" kartītē minētais numurs "20598" VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodams divos aģentu ziņojumu atreferējumos.

Portāls "Delfi" publicē ziņojumus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!