Foto: DELFI
"Rīgas iedzīvotājs Mihails Bombins sarunā ar aģentu "Aleksandrs" pastāstīja, ka viņam piedāvā kļūt par radio stacijas "Brīvība" korespondentu. Vai par to regulāri maksās, viņš vēl nezina, bet domā, ka viņam paredzēto naudu var pārskaitīt uz viņa kontu ārvalstu bankā," lasāms aģenta "Aleksandrs" 1989. gada 3. janvāra ziņojuma atreferējumā. Bombins bija pazīstams Latvijas krievvalodīgās preses žurnālists un brīvdomātājs, kura gaitām čekisti aktīvi sekojuši jau vismaz kopš 1972. gada. Savukārt "Aleksandra" kartītē lasāms cita Latvijas krievvalodīgo mediju pārstāvja, pēdējos gados publiski minēta kā portāla baltnews.lv galvenā redaktora Andreja Jakovļeva vārds. Kā ziņojusi Re:Baltica, šis portāls pastarpināti pieder Krievijas propagandas holdingam "Rossija Segodnya". Jakovļevs noliedz, ka būtu bijis čekas aģents, arī tiesa sadarbību nav konstatējusi. Viņš gan atzīst, ka savulaik, pildot tiešos darba pienākumus, sanācis regulāri saskarties ar padomju specdienesta darbiniekiem.

2018. gada decembrī pavērtajos "čekas maisos" jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētajā LPSR VDK aģentūras kartotēkā atrodama aģenta "Aleksandrs" kartīte ar personīgās lietas numuru 23640, kurā lasāms 1958. gadā dzimušā Andreja Jakovļeva vārds. Kartītē norādīts, ka viņš savervēts 1988. gadā, kad ieņēmis redaktora amatu televīzijā. "Aleksandr" savervēts darbam LPSR VDK 5. daļas 8. nodaļā. 5. daļa "cīnījusies pret ideoloģisko diversiju", bet tās 8. nodaļa atbildējusi par "sakariem ar sabiedrību." "Tās uzdevumos ietilpa skaidrot LPSR VDK uzdevumus, veidot VDK kā mūsdienīgu specdienestu (t.sk. kliedēt mītus par čekas zvērībām). Mītu par VDK visvarenību un tās neierobežotām iespējām daļa nekomentēja," savulaik rakstījis ilggadējais čekas pētnieks Indulis Zālīte.

Savukārt VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodams viens aģenta "Aleksandrs" ar šādu numuru ziņojuma atreferējums, kas datēts ar 1989. gada janvāri. Rīgas pilsētas centra rajona tiesa gan 2003. gada spriedumā nav konstatējusi, ka Jakovļevs būtu apzināti sadarbojies ar VDK, bijis tās darbinieks vai informators.

Portāls "Delfi" publicē ziņojumu, kāds tas krievu valodā pieejams datubāzē "Delta", tā tulkojumu latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", kā arī aģenta kartītes attēlu un tiesas nolēmuma rezolutīvo daļu, kāda tā pieejama LNA interneta vietnē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!