Tikai dažas stundas pēc tam, kad valdība bija nolēmusi, ka tiem skaistumkopšanas speciālistiem, kas drīkst strādāt jau no 1. marta, gatavojoties tam, ka rudenī Covid-19 var uzliesmot ar jaunu spēku, būtu jāvakcinējas līdz 1. septembrim, Saeima nolēma, ka šis termiņš – 1. septembris attiecināms arī uz kosmētiķiem, pirtniekiem un citiem. Tas ir pretēji valdībā valdībā lemtajam, ka darbu no 1. jūnija var atsākt tie individuālo pakalpojumu sniedzēji, kas jau ir vakcinēti.

Pretrunas valdības un Saeimas ceturtdienas lēmumos atklājās "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Covid-19 ierobežojumi un atvieglojumi – veselība, tiesības, politika: par un pret", kur Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) centās atspēkot pārmetumus par to, ka izvirzot par darba atsākšanas priekšnosacījumu vakcināciju, daļa individuālo pakalpojumu sniedzēju, piemēram, kosmētiķi un pirtnieki, kas vēl nav paspējuši vakcinēties, tiks diskriminēti.

Skaidrojot valdības lēmumu par to, kam atļauts sniegt pakalpojumus no 1.jūnija, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis teica: "Skaistumkopšanas procedūras vai fotogrāfs telpās var sniegt savus pakalpojumus, ja viņi ir vakcinēti. Savukārt tie pakalpojumu sniedzēji, kuri šobrīd var strādāt – frizieri, manikīri, pedikīri – viņiem līdz 1. septembrim ir jāvakcinējas."

Dūrītis uzsvēra, ka brīdī, kad saslimstības līmenis būs tik zems, ka ierobežojumus varēs atcelt pavisam, tas, vai pakalpojuma sniedzējs ir vai nav vakcinējies vai pārslimojis Covid-19, vispār vairs nebūs problēma.

Tikmēr Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP) diskusijas gaitā atklāja, ka jau ceturtdienas vakarā Saeimas vairākums ir atbalstījis viņa un Krišjāņa Feldmana priekšlikumu, kas atļaus arī, piemēram, kosmetologiem, kas nav vakcinēti, jau no 1. jūnija atsākt pakalpojumu sniegšanu.

Tiesībsargs Juris Jansons uzsvēra, ka valdībai ar administratīvu aktu aizliedzot kādam nodarboties ar savu arodu vai biznesu, ir jāparedz arī kompensējošus mehānismus. Tas būtu jāņem vērā arī paredzot atvieglojumus vakcinētiem un Covid-19 pārslimojošiem individuālo pakalpojumu sniedzējiem, bet vienlaikus liedzot šo pakalpojumu sniegšanu atsākt tiem, kas vēl nav vakcinējušies.

Visu diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!