Ja Latvijas iedzīvotājiem mājās būtu pulsa oksimetri, ar kuriem mēra skābekla līmeni asinīs, tas būtiski atvieglotu ģimenes ārstu darbu Covid-19 pandēmijas laikā - tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā piektdien atzina ģimenes ārste Ilze Skuja. Viņa gan atzina, ka šādas ierīces ir pārāk dārgas, lai tās varētu iegādāties visi, turklāt to rādījumu precizitāti ietekmē dažādi faktori.

Ja cilvēki iegādātos pulsa oksimetrus un izmantotu tos līdzīgi kā termometrus sava veselības stāvokļa noteikšanai, tas būtiski atvieglotu ģimenes ārstu darbu ļaujot labāk izvērtēt Covid-19 pacientu veselības stāvokli arī attālināti, skaidroja Skuja.

Viņa gan brīdināja, ka, piemēram, sieviešu mākslīgie nagi var sabojāt pulsa oksimetra rādījumus, un šie rādījumi var radīt arī viltus trauksmi, jo, piemēram, cilvēkiem ar aritmisku sirdsdarbību pulsa oksimetra rādījumi ļoti bieži būs neprecīzi.

RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs, anesteziologs-reanimatologs Oļegs Šuba savukārt piebilda, ka dažādi viedpulksteņu un viedtālruņu veidi jau tagad piedāvā iespēju mērīt tos pašus rādītājus, ko pulsa oksimetrs, kaut arī to precizitāte mēdz būt gana atšķirīga. Lai pērkot pulsa oksimetru neiegādātos nekvalitatīvu, būtu jāskatās cenu kategorijā starp 30 un 50 eiro, uzskata Šuba.

"PVO noteica – vidēja vai smaga slimības gaita ir, ja cilvēkam elpojot istabas atmosfēras gaisu (skābekļa) saturācija krītas zem 94%," norādīja Šuba, piebilstot, ka tas tomēr jāvērtē kompleksi ar pārējiem biežāk sastopamajiem simptomiem, kā paātrināta elpošana un paaugstināta temperatūra.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!