Atšķirībā no daudzām citām valstīm, tostarp Lietuvas un Igaunijas, kur, publiskojot informāciju par apstiprinātajām saslimšanām ar “Covid-19”, tiek atklāta arī vieta, kur dzīvo konkrētais saslimušais, Latvijā līdz šim sabiedrībai tiek atklāts tikai kopējais saslimušo skaits un iespējamā inficēšanās vieta. Šāda pieeja uzjundījusi baumu vilni – sociālajos tīklos iedzīvotāji aktīvi izplata savas versijas par to, kurās Latvijas pilsētās jau fiksēts kāds ar bīstamo vīrusu saslimušais.

Veselības ministre Ilze Viņķele intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” atzina, ka līdzšinējā pieeja, kad informācija par saslimušo tiek sniegta ierobežotā apmērā, varētu tikt arī pārskatīta. “Ja ir sajūta, ka nosaukt apdzīvotās vietas rada lielāku mieru, mēs to darīsim,” apgalvojot, ka šāda iespēja tiek vērota, norādīja ministre.

Vēl šīs nedēļas otrdienā, kad “Delfi TV ar Jāni Domburu” raidījumā “Kā novērst strauju “Covid-19” izplatību Latvijā” tika skarts arī jautājums par Latvijā iedibināto praksi neatklāt inficēto cilvēku dzīvesvietas, Viņķele skaidroja, ka tas darīts tādēļ, lai sargātu cilvēku privātumu. Toreiz viņa atklāja, ka atsevišķi mediji ātri “izšifrējuši” pirmās Latvijā reģistrētās “Covid-19” pacientes identitāti, un viņai tādēļ nācies piedzīvot nepatīkamus mirkļus.

Piektdien, sniedzot interviju “Delfi TV ar Jāni Domburu” jau pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas, Viņķele atzina, ka vairums “Covid-19” slimnieku dzīvo Rīgā, taču izvairījās atklāt precīzu ar vīrusu saslimušo rīdzinieku skaitu.

Tikmēr, piemēram, Igaunijā līdz šim atklāta plašāka informācija par to, kur mīt “Covid-19” upuri. Sabiedrībai atklāts, ka pirmais saslimušais dzīvo Tallinā, bet saslimšanas ir reģistrētas arī Tartu, Harjumā apriņķī, Sāremā un vairākās citās vietās. Līdzīgi rīkojas arī Lietuvā, kur piektdien, atklājot informāciju par trim jauniem apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, sabiedrībai tika pavēstīts arī tas, ka inficētie ir Viļņas, Klaipēdas un Kauņas iedzīvotāji.

Lai noskatītos pilnu interviju ar Viņķeli, spiediet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!