Foto: LETA
"Finhack" apkopo jaunumus, kas var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Sods pret vīrusu

Pārkāpjot noteikumus par sejas masku valkāšanu sabiedriskās vietās, tagad var nākties maksāt no 10 līdz 50 eiro. Saeima 29. oktobrī pieņēma grozījumus likumā par Covid-19 infekcijas pārvaldību, kas stāsies spēkā 20. novembrī. Maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem vairākreiz lietojamas maskas (tās iespējams mazgāt vismaz 30 reizes) tiks izsniegtas bez maksas. Likuma izpildi kontrolēs policijas darbinieki, tomēr organizēt īpašus reidus likuma sargi neplāno.

Cenšoties ierobežot Covid-19 izplatīšanos, Saeimas deputāti izvirza arī citas idejas. Starp piedāvājumiem, kas šonedēļ balsojumā tika noraidīti, izceļas šie:

  • Sodīt komersantus, kuri nerūpējas par to, lai visi pircēji un pārdevēji būtu maskās. Vairāki deputāti par šo, kā arī par fizisku barjeru trūkumu aicināja piemērot sodu 140 līdz 5000 eiro apmērā;
  • Aizliegt termiņuzturēšanās un ilgtermiņa vīzu izsniegšanu ārzemniekiem;
  • Aizliegt azartspēļu zāļu darbu Covid-19 izplatīšanās periodā.

Vasaras kafejnīcas strādās arī ziemā

Parasti Rīgā vasaras kafejnīcas un terases tiek nojauktas līdz 31. oktobrim, bet ne šogad. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis solīja pagarināt atļaujas ielu tirdzniecībai un terašu darbībai līdz nākamās sezonas sākumam. Paredzams, ka atpūta svaigā gaisā ierobežos Covid-19 izplatīšanos, bet kafejnīcu īpašniekiem būs nedaudz vairāk izredžu noturēties līdz pavasarim. Kā to izdosies īstenot Latvijas ziemas apstākļos, paredzēt ir grūti.

Vai polise segs testus uz Covid-19?

Sākot ar 26. oktobri, nodot Covid-19 analīzes bez maksas var tikai ar ģimenes ārsta nosūtījumu. E. Gulbja laboratorijā bez ārsta norīkojuma tests uz Covid-19 maksā 53 eiro, Centrālajā laboratorijā — 45 eiro, laboratorijā "BIOR" — 38,83 eiro. Kā ir, ja jums ir apdrošināšana? Latvijas apdrošināšanas sabiedrības neplāno apmaksāt Covid-19 testus bez ģimenes ārsta nosūtījuma, saka Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abašins. Tiek pieņemts, ka ģimenes ārsta nosūtījums uz testu ir optimālais risinājums. Daži apdrošināšanas uzņēmumi tomēr sedz izmaksas infekcijas slimību diagnostikai, iegādājoties polisi ar augsto risku, taču ir iespējams, ka arī šādos gadījumos būs nepieciešams ārsta nosūtījums.

Kompensācija par zemes dzīlēm

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par zemes dzīlēm", kas ļaus valstij pilnībā apgūt un izmantot zemes dzīles, savukārt zemes īpašniekiem par to saņemt kompensāciju. Grozījumu būtība: tagad viss ir atkarīgs no zemes īpašnieka, kurš var ierobežot dzīļu ģeoloģisko izpēti.

Faktiski potenciālajiem ieguldītājiem vai zinātniskajām organizācijām ir nepieciešams slēgt līgumu ar zemes īpašnieku vēl pirms tam, kad viņi varētu sākt fosiliju izpēti vai ieguvi. Šāda pieeja ir izdevīga atsevišķam zemes īpašniekam, taču nav izdevīga tautsaimniecībai kopumā. Valsts un sabiedrības interesēs nav iespējams veikt pilnvērtīgu valsts ģeoloģisko kartēšanu. Situāciju iespējams mainīt tikai tad, ja īpašnieka tiesības izmantot dzīles viņa zemes gabalā ir ierobežotas. Par tiesību ierobežojumiem būs paredzēta kompensācija. Zemes īpašniekam būs tiesības saņemt kompensāciju, ja izpētes vai dzīļu izmantošanas gaitā viņam būs nodarīti zaudējumi: piemēram, tiks bojāta zemes virskārta, iznīcināti sējumi vai nojauktas ēkas.

Kas notiek, ja ceļu satiksmes negadījumā nokļūst auto bez OCTA

Sistēma darbojas šādi: ja negadījumu ir izraisījis transportlīdzeklis bez OCTA, tad zaudējumi tiek segti no Garantijas fonda. Tādā gadījumā zaudējumu summu piedzen no neapdrošinātā transportlīdzekļa īpašnieka vai vadītāja. Interesanti, ka šādu gadījumu nav maz: 2020. gada pirmajos 9 mēnešos notikuši 1007 negādījumi. Pieaug arī šādas atlīdzības vidējā summa: ja 2015. gadā tā bija 1178 eiro, pagājušajā gadā — 1369 eiro, tad līdz šī gada oktobrim summa sasniedz jau 1662 eiro. Par to, kā izvēlēties OCTA vai KASKO polisi, mēs rakstījām šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!