Foto: F64
"Finhack" apkopo jaunumus, kuri šā vai tā var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Budžets-2021: kā tas ietekmēs jūsu finanses?


Minimālā alga tiks pacelta līdz 500 eiro no tagadējiem 430 eiro. Garantētais minimālais ienākums ‒ 109 eiro (pašlaik ‒ 64 eiro). Sociālais nodoklis kļūs par 1% zemāks (par 0,5 procentpunktiem darba devējam un darba ņēmējam). No 1. jūlija ieviesīs minimālās obligātās sociālās iemaksas, bet par detaļām pagaidām vēl diskutē. Diferencētais neapliekamais minimums ‒ algām, zemākām par 1800 eiro (pašlaik ‒ 1200 eiro). Lielāks nodoklis tabakas izstrādājumiem, kā arī transporta nodokļu indeksācija. Algu palielināšana medmāsām un skolotājiem. Visas šīs izmaiņas nodokļu sistēmā stāsies spēkā 2021. gadā, Ministru kabinetam vienojoties par budžeta rāmjiem nākamajam gadam.

Elektrības rēķini samazināsies


No 1. janvāra rēķini par elektrību visiem Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem būtiski samazināsies ‒ līdz pat 10%. No nākamā gada, pateicoties "Latvenergo" dividenžu pārvirzīšanai, rēķinos ievērojami tiks samazināts obligātā iepirkuma komponents (OIK). Ņemot vērā, ka OIK nav atkarīgs no tā, kas tieši ir jūsu elektroenerģijas piegādātājs, izmaiņas skars visus Latvijas patērētājus.

Kā izmainīsies OCTA? Pārbaudiet "Bonus-malus"


Septembra vidū Latvijas apdrošināšanas kompānijas veic autovadītāju risku "Bonus – malus" (BM) klašu pārrēķinu. Šis ir individuāls autovadītāja rādītājs, kas tieši ietekmē OCTA apdrošināšanas polises cenu. Pusmiljonam vadītāju BM klase nav izmainījusies. Gandrīz 200 tūkstošiem autoīpašnieku nāksies samaksāt par savu nākamo polisi vairāk, nekā iepriekš. Tiesa, ir jāsaprot, ka BM klase ir tikai viens no faktoriem, kas nosaka polises cenu. Jūs varat uzzināt savu BM klasi LTAB mājas lapā.

Jauns regulējums dzīvojamo telpu īrei


Jauni noteikumi dzīvojamo telpu īrei ir klāt. Saiema otrajā lasījumā pieņēma Dzīvojamo telpu īres likumprojektu, kas aizliedz bez pamatojuma celt īres maksu. Izīrētājs to varēs paaugstināt tikai tad, ja īres līgumā būs iekļauti nosacījumi un kārtība maksas paaugstināšanai. Līgumus būs jāslēdz tikai uz noteiktu laiku. Tas varētu kļūt par problēmu denacionalizēto namu īrniekiem: viņu mājokļiem vairs nebūs beztermiņa īres. Svarīgi: ja likumu pieņem ar trešo lasījumu, tas var stāties spēkā no 2021. gada 1. janvāra.

Mācības uz valsts un ES rēķina


Sācies kārtējais profesionālās tālākizglītības programmas posms pieaugušajiem. Kopā ir pieejams vairāk nekā 500 izglītības programmu, kas 90-95 % apmērā tiek līdzfinansētas no Eiropas fondu un valsts budžeta līdzekļiem. Cilvēkiem ar maznodrošinātā statusu apmaksā visu summu. Turklāt, pēc programmas jums ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju 30 eiro apmērā – ceļam uz prakses vietu un atpakaļ. Pieteikties programmas mājas lapā var līdz 22. oktobrim, pretendenti nedrīkst būt jaunāki par 25 gadiem.

'airBaltic" lojalitātes karte – tikai digitāli


Nacionālā aviokompānija "airBaltic" vairs neizsniegs klientem plastikāta lojalitātes kartes. Programma "airBaltic Club" pārvietojas uz digitālo vidi, tās dalībnieki varēs lejupielādēt karti savos digitālajos makos. Lietotāji varēs krāt punktus pēc PINS sistēmas, tos būs iespējams apmainīt pret dažādām balvām. Punkti krājas par katru reisu ar "airBaltic", kā arī izmantojot kompānijas partneru pakalpojumus: "Booking.com", "Sixt", "Hertz", "Avis", lidosta "Rīga", Narvesen u. c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!