Foto: AP/Scanpix

3. decembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā katoļiem oficiāli atļauts piektdienās ēst gaļu (1966), radot "dūmus virs ūdens", nodedzis Montro kazino (1971), Cincinati pilsētā cīņā par brīvajām vietām uz The Who koncertu bojā gājuši 11 cilvēki (1979), bet princese Diāna paziņojusi par atkāpšanos no sabiedriskajām aktivitātēm (1993).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1926. gada 3. decembri, kad mīklainos apstākļos uz 11 dienām pazuda slavenā angļu detektīvromānu autore Agata Kristi (attēlā), izraisot plašu rezonansi sabiedrībā.

Neilgi pirms pazušanas Agatas vīrs Ārčijs atklāja, ka viņš ir iemīlējies citā sievietē un vēlas šķirties. Šajā dienā laulātie sastrīdējās, un Ārčijs devās uz Sarejas grāfisti pie savas mīļākās, bet Agata pazuda, savai sekretārei atstājusi vēstuli, ka dodas uz Jorkšīru.

Tā kā kopš šī brīža neviens viņu nebija redzējis, notikums tika atspoguļots presē un viņas talanta piekritēji izvērsa plašu rakstnieces meklēšanu.

Pēc 11 dienām rakstniece tika atrasta kādā viesnīcā, kur viņa bija reģistrējusies uz sveša vārda. Savu pazušanu viņa izskaidrot nevarēja, un, lai gan divi ārsti viņai konstatēja amnēziju, sabiedrības domas par viņas pazušanu dalījās.

Viena no versijām ir tāda, ka pēc šķiršanās rakstnieci piemeklējis nervu sabrukums, ko pastiprināja mātes nāve gada sākumā, citi uzskatīja, ka Agata vēlējusies, lai policija aizdomās par viņas slepkavību apsūdzētu Ārčiju, bet vēl citi to uztvēra vienkārši kā publicitātes triku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!