30. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā miris Oskars Vailds (1900), ar Blaumaņa lugu Ugunī sevi pieteicis Nacionālais teātris (1919), 78 gadu vecumā uz skatuves pēdējo reizi kāpusi leģendārā franču aktrise Sāra Bernāra (1922), ASV noslēdzies vēsturē ilgākais dejošanas maratons, kas turpinājās gandrīz pusgadu (1932), kā arī sācies Padomju Savienības un Somijas karš (1939).

Tomēr Delfi šajā dienā izceļ 1954. gada 30. novembri, kad Silakogā, Alabamas štatā, nokrita gandrīz četrus kilogramus smags meteorīts, trāpīdams mierīgi guļošajai, 31 gadu vecajai Annai Elizabetei Hodžesai (attēlā).

Šis bija pirmais oficiāli reģistrētais gadījums, kad kāds kosmisks objekts trāpījis cilvēkam.

Greipfrūta formas meteorīts iztriecās cauri mājas jumtam, sašķaidīja lielu koka radioaparātu un trāpīja sievietei pa roku un gūžu. Lai gan ievainojumi bija smagi, viņa varēja staigāt.

Meteorīts nokrita agri no rīta, tomēr tā krišana ar neapbruņoti aci bija redzama trīs štatos, protams, izraisot milzīgu ažiotāžu.

ASV aviācija pēc meteorīta nosūtīja helikopteru, bet Annas vīrs nolīga advokātu, kurš palīdzēja ģimenei to atgūt. Tad to iekāroja arī mājas saimnieks, kurš cerēja meteorītu pārdot, lai segtu mājai radīto bojājumu remontu. Arī citi interesenti piedāvāja naudu līdz pat 5000 dolāriem, tomēr Hodžesu ģimene nevēlējās to pārdot.

Kad pēc gada viņi tomēr izlēma no meteorīta atbrīvoties, publikas interese bija zudusi un neviens to vairs nevēlējās pirkt.

Nogurusi no sabiedrības uzmanības un stresa sakarā ar diskusijām par to, kam meteorīts pieder, pretēji vīra gribai Anna to ziedoja Alabamas štata dabas muzejam, kur tas atrodas vēl joprojām nosaukts sievietes vārdā par "Hodžesas meteorītu".

Savukārt otrais reģistrētais gadījums fiksēts 1992. gadā, kad pavisam neliela, tikai trīs gramus smaga tā sauktā Mbales meteorīta šķemba trāpīja kādam zēnam Ugandā, bet tās triecienu aizturēja koki un zēnam nekādas traumas netika nodarītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!