Īru mediju korporācijas RTE rīcībā nesen nonākusi vēstule, ko viena no Vatikāna struktūrām 1997. nosūtījusi Īrijas bīskapiem. Tajā Īrijas katoļu hierarhiem ir rekomendēts policijai neziņot par garīdzniekiem, kuri tiek turēti aizdomas par seksuālu uzmākšanos bērniem.

Dokumentā, ko parakstījis nu jau mirušais arhibīskaps Lučiano Storero, kurš bija nu jau mirušā Romas pāvesta Jāņa Pāvila II (attēlā) īpašais pārstāvis Īrijas Republikā, teikts, ka Vatikāna pārstāvji noraidījuši priekšlikumu mācītājiem-pedofiliem "obligātā kārtā informēt" tiesībsargājošās institūcijas, jo piedāvātā shēma izraisa nopietnus Svētā Krēsla iebildumus.

Lai gan Vatikāns uzstāj uz to, ka nekad nav centies piesegt pedofilus, vairāki mācītāju-pedofilu upuri Īrijā un ASV paziņojuši, ka Storero vēstule ir "neapgāžams pierādījums", kas kļūs par nopietnu argumentu tiesas prāvās pret Romas katoļu baznīcas mācītāju neskaitāmajiem pedofilijas gadījumiem.

1997. gadā pāvests Jānis Pāvils II bija lūdzis Ticības doktrīnas sanāksmi, ko tolaik vadīja tagadējais pāvests Benedikts XVI, uzņemties pedofilijas lietu izskatīšanu, tomēr, pēc Vatikāna oficiālo pārstāvju teiktā, šis dokuments atspoguļo nevis visas baznīcas pieeju seksuāliem varmākām, bet gan tikai attiecībā uz vienu tās apakšnodaļu - Garīdzniecības lietu sanāksmi, turklāt tikai līdz 2001. gadam.

Savukārt Vatikāna lietu speciālists Džons Allens medijiem komentējis, ka tiesā šis dokuments nevar tikt uzskatāms par "neapstrīdamu pierādījumu", jo, lai gan tas kārtējo reizi katoļu baznīcu parāda negatīvā gaismā, tā nav direktīva.

"Tā nav pavēle. Faktiski jau šajā vēstulē tikai viens no Vatikāna pārstāvjiem izsaka savu personīgo viedokli," komentējis Allens, piebilstot, ka deviņdesmito gadu beigās Vatikānā vēl nebija vienots viedoklis par pedofilijas jautājumiem.

Pēc vēstules publiskošanas Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardini laikrakstam New York Times atzinis, ka dokuments ir autentisks, tomēr nekādu jaunu informāciju tas nesatur, jo kopš 1997. gada katoļu baznīcas attieksme pret pedofilijas lietām ir mainījusies un šobrīd neviens neizvairās no sadarbības ar policiju.

Tomēr ASV mācītāju-pedofilu vardarbības upuru grupas vadītājs Džoels Kastekss aģentūrai Associated Press atzinis, ka dokumentam ir milzu nozīme, jo tas ir pierādījums, ka katoļu baznīca apzināti piesedz seksuālos varmākas, turklāt tas ir faktors, ko mācītāju-pedofilu upuri vienmēr zinājuši, tomēr nekad nav varējuši oficiāli apliecināt.

Kā zināms, Romas pāvests Benedikts XVI pēdējā laikā visai aktīvi braukā pa pasauli, atvainodamies par mācītāju-pedofilu nodarīto postu. Jo īpaši būtiski pagājušā gada martā pāvesta runa izskanēja Īrijā - katoļu valstī, kur, protams, ir arī proporcionāli vairāk pedofilu.

Savā runā pontifiks paziņoja, ka par saviem nodarījumiem mācītājiem-pedofiliem būs jāatbild "gan visvarenā Dieva priekšā, gan arī saskaņā ar uz zemes pastāvošajiem likumiem". Pāvests šādus garīdzniekus apsūdzēja "ļoti nopietnu kaitējumu nodarīšanā" un "baznīcas nodošanā". Lai attīrītos no šādiem grēkiem, Benedikts XVI vainīgajiem mācītājiem ieteica "lūgties un patiesi nožēlot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!