Foto: F64

Naktī uz 27. janvāri mūžībā aizgājis grupas Tumsa līderis Mārtiņš Freimanis. Kamēr viņa nāves iemesls joprojām ir neskaidrs, plašu rezonansi izraisījis jautājums - vai sabiedrībai ir tiesības uzzināt mūziķa nāves iemeslu.

Sarunā ar izklaides portālu Mango reklāmas aģentūras !MOOZ radošais direktors Ēriks Stendzenieks (attēlā) norāda: "Sabiedrībai nav nekādu tiesību uzzināt Mārtiņa Freimaņa nāves iemeslu. Viņa nāvē taču nav tikusi izmantota Latvijas nodokļu maksātāju nauda, un tieši tādēļ sabiedrība var aizvērties par kaut kādām nebūt tiesībām šajā sakarā!"

"Reklāmas guru" gan pauž uzskatu, ka runāšana un rakstīšana par pāragri mirušo mūziķi nelaiķim neko sliktu nenodara.

"Mārtiņš ir izpildījis savu misiju šeit. Iespējams, viņš tagad ir pārgājis kādā "nākamajā klasē" un skatās uz notiekošo, brīnās," teic Stendzenieks un piebilst, ka "nāve eksistē vien to cilvēku prātos, kuri komentē nāvi".

To, ka Mārtiņa Freimaņa nāves tēma joprojām ir tik aktuāla publiskajā telpā, Stendzenieks saista ar latviešu vēlmi pakutināt savus nervus.

"Tādā veidā cilvēki apmierina savu bērnišķīgo ziņkāri. Ir cilvēki, kuriem patīk kapos skatīties uz mirušu cilvēku kapakmeņiem un priecāties, ka paši vēl ir dzīvi, dažiem vienkārši patīk apspriest citu cilvēku nāvi - tā izpaužas cilvēku bērnišķīgā interese," saka Stendzenieks, un, viņaprāt, šāda reakcijas uz slavena cilvēka nāvi ir "cilvēcīga vājuma izpausme".

Atvadīšanās no mūziķa un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa notiks 3. februārī no plkst. 15.00 līdz 16.00 Rīgas krematorijā, Varoņu ielā 3a.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!