Foto: AFP/Scanpix

Pēc 20 gadu ilgiem pētījumiem beidzot tapis zināms, kā dzīves laikā izskatījusies senākā atrastā cilvēka mūmija – par "ledus cilvēku" dēvētais Otzi (attēlā), ziņo izdevums The Daily Mail.

Šo aptuveni 5300 gadus seno mūmiju 1991. gadā Alpu ledājos Otzi ielejā atrada pārītis vācu tūristu - tā kā šīs ir senākās cilvēku mirstīgās atliekas, kas nonākušas zinātnieku rīcībā, Otzi ieguvis pasaulē populārākās mūmijas godu, kuras izpētē iesaistījušies neskaitāmi zinātnieki no dažādām pasaules valstīm.

Pētījumos noskaidrots, ka 159 cm garais Otzi bijis aptuveni 46 gadus vecs, kad viņa dzīvi pārtraukusi vardarbīga nāve - viņu ievainojusi bulta, pēc ievainojuma vīrietim ar vāli sašķaidīta seja, bet nāve iestājusies noasiņošanas dēļ. Pie vīrieša mirstīgajām atliekām atrastie ieroči zinātniekiem radījuši pamatu domāt, ka Otzi savas dzīves laikā bijis mednieks vai karavīrs.

Lai pirms gadu tūkstošiem bojāgājušajam vīrietim piešķirtu cilvēcīgus vaibstus, pie darba ķērušies divi holandiešu mākslinieki - Alfonss un Adrijs Kennisi, kuri, izmantojot trīsdimensiju attēlus, izveidojuši Otzi modeli, kas izstādīts Itālijas pilsētas Bolcano arheoloģijas muzejā.

Eksperti atzinīgi novērtējuši mākslinieku darbu, bet vienīgais, ko māksliniekiem nav izdevies precīzi noteikt, bijusi "ledus cilvēka" acu krāsa - tā kā to nav bijis iespējams uzzināt, viņi izvēlējušies brūno krāsu.

Kopš vīrieša atrašanas Otzi satraucis ne tikai zinātnieku prātus, bet arī radījis veselu fanu kustību, starp kuriem ir arī Holivudas aktieris Breds Pits, kura kreiso roku šobrīd rotā Otzi figūras tetovējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!