Foto: DELFI

Uzņēmēja un veselīga dzīvesveida entuziaste Elita Drāke (attēlā) aizgājušā gada nogalē devusies uz Bali, kur izdzīvojusi teju neticamas spēles starp gariem un vietējiem iedzīvotājiem. Kādā īpašā pilnmēness naktī uzņēmēja nonākusi fantastiski spēcīgā transā, pēc kura vārda tiešā nozīmē sākusi jaunu dzīvi.

Doties uz Bali uzņēmēju iedvesmojusi pēdējos gados milzu popularitāti guvusī Elizabetes Gilbertas grāmata Ēd, lūdzies, mīli. Kā spriež Drāke, viņas un rakstnieces dzīves stāsti norisinājušies teju paralēli, turklāt ēšanas un lūgšanās pārbaudījumam Drāke izgājusi cauri jau pat pirms rakstnieces.

"Arī es izšķīros savas garīgās izaugsmes dēļ. Un grāmatā aprakstītais Itālijas "rīšanas" posms man ir saprotams - tā ir emocionālā ēšana, kurā cilvēks var iekrist sevis meklējumu laikā," sarunā ar DELFI Izklaidi grāmatas autores un savas dzīves līdzības uzskaita Drāke.

Arī Indijā viņa bijusi, izbaudot to pašu lūgšanos pieredzi, kas aprakstīta Gilbertas grāmatā. Aizgājušā gada nogalē uzņēmēja sapratusi, ka laiks noslēgt ceļojumu, piepildot ilgus gadus loloto sapni, un doties uz Bali.

"Aizbraucu uz Bali bez jebkādiem plāniem. Nekādā gadījumā nebraucu kā tūriste - devos, lai meditētu un rastu garīgo līdzsvaru. Kā allaž braucu viena pati. Aizbraucu neko nedarīt, kas mūsdienās, kad plānotājs allaž pilns, nemaz nav tik viegli realizējams.

Devos garīgajā ceļojumā, pirms tam neko nezinot par to, kas mani sagaida. Biju kā tukša lapa. Taču jau no pirmā brīža bija sajūta, ka mani vada kāda garu brigāde. Bali sajutos tik brīva, cik nebiju jutusies nekad.

Uz katra soļa ar mani notika brīnumi, jo es dzīvoju paļāvībā. Arī citiem, kas dodas uz Bali garīgā līdzsvara meklējumos, iesaku darīt tāpat - vienkārši aizbraukt un plūst pa dzīvi," spēcīgajās emocijās dalās Drāke.

Kā smejas uzņēmēja, viņa braukusi "pa kluso" - nevienam neko nestāstot. Bali viņa atslēgusi mobilo telefonu un ļāvusies dzīves plūdumam, kamēr Latvijā palikušajiem tuviniekiem mēneša garumā atlicis tikai minēt, kādam piedzīvojumam šoreiz ļāvusies sevis izziņas procesā allaž esošā Drāke.

Diez vai kāds nojauta, ka pazīstamā uzņēmēja decembra laikā bauda mežonīgu karstumu Bali, piedaloties maģiskos rituālos un runājot ar iezemiešiem. "Bali ir īpaša ar savu tempļu daudzumu. Uz salas ir apmēram 20 tūkstoši tempļu, kuros rituāli notiek piecreiz dienā. Tajos var attīrīt sevi, tiekot galā ar saviem 108 netikumiem," skaidro eksperte.

Drākes rīti Bali pagājuši meditācijās, bet vakari - atbrīvojošās dejās ar vietējiem. Par īpašāko notikumu izvērsušies 17. decembra svētki jeb Galungan, kas tiek uzskatīti par dienu, kad Bali satiekas visi gari.

Pirms diviem gadiem mūžībā aizgājis uzņēmējas tēvs, un kopš tā laika viņš regulāri nācis pie Drākes sapņos. Rituālu laikā Drāke nokļuvusi spēcīgā transā un sapratusi, ka pagātne jāatlaiž.

"Tas notika pilnmēness laikā, tik spēcīgu meditāciju vēl nekad nebiju piedzīvojusi. Tā ilga 12 stundas. Kad pamodos no transa, iegāju baseinā un sāku jaunu dzīvi. Esmu atguvusi garīgi līdzsvaru, un no šī brīža to nekad nekur vairs neatdošu," iedvesmas pilna pēc ceļojuma ir Drāke.

Atkāpjoties no garīgajiem meklējumiem, Drāke tomēr spiesta atzīst, ka Bali valda visai liels haoss. No paradīzes tur palikusi tikai daļa - materiālā kultūra un kāre pēc naudas lielā mērā pārņēmusi arī šo salu.

Kamēr uz salas īpašumus sapirkušies turīgi eiropieši, kuri nu tur mitinās kopā ar krietni jaunākiem dzīvesbiedriem un dzīvesbiedrēm - tā sauktajiem "zeltračiem", vietējie iedzīvotāji Bali pelna vien 100 eiro mēnesī, bet turpina smaidīt.

"Bali bērniem māca būt laimīgiem jau no dzimšanas. Uzlikt smaidu, nevis kā masku, bet smaidīt patiesi. Arī meditācijas notiek ar smaidu, patiesu smaidu. Kā vietējie saka - tā ir meditācija ar aknām," par Bali pieredzēto stāsta Drāke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!