Foto: DELFI

Pedofilijas problēmai Latvijā saasinoties, interneta lietotāji sāk izjust pastiprinātu trauksmi, ja kāds ko aizdomīgu pasaka par viņu bērnu bildēm. Pazīstamais modes blogeris Deniss Ševeļovs (attēlā) pēc kādas mazās modeles vizuālā tēla izvērtēšanas saņēmis draudus no meitenītes mammas, kura uzbrūk blogerim par pedofilisku viedokli.

Kā savā Facebook profilā atklāj pazīstamais blogeris, viņš pirms kāda laika kā modes eksperts nokomentējis kādu foto ekskluzīvo bērnu apģērbu ražotāju Aristocrat Kids - A Royal Tale Facebook lapā.

Modes ekspertam licies, ka mazā modele ar pieaugušas sievietes grimu un matu sakārtojumu īsti neiet kopā, un to viņš esot pierakstījis arī pie bildes, bilstot, ka šāds tēls viņam šķiet "mazliet pedofilisch".

"Šodien esmu saņēmis draudus no bērnu apģērba zīmola radītājas un izpilddirektores Dace Zvirbules," atklāj Deniss. Lai ilustrētu situāciju, viņš pievienojis ekrānšāviņu no vēstules, ko Zvirbule viņam atsūtījusi.

"Vēl reizi tu, sholoch, atļausies izteikt savu sakropļoto, pedofilisko viedokli par manu bērnu, es tevi personīgi, kā māte, savām rokām nožņaugšu," vēstulē sieviete piedraudējusi blogerim.

Lai nerastos vēl citi pārpratumi, Deniss steidz izskaidrot situāciju publiski.

"Dace, es neesmu pedofils, līdz ar to manu uzskati nav pedofiliski. Tieši pretēji, es nesaprotu, kāpēc jāseksualizē mazus bērnus, lai virzītu savu zīmolu, kāpēc meitene izskatās kā sievietes miniatūra?

Nesaprotu, kāpēc man ir jādraud, nevis jāiesaistās diskusijā? Tā bija reklāmas bilde, un es neesmu vērtējis modeles personību, bet veidotu tēlu," uzsvēris modes bogeris. 

Kā jau tas bija sagaidām, ieraksts radīja īstu diskusiju vētru. Zvirbule uzsvēra, ka "tie, kas draudzējas ar veselo saprātu, sapratīs", un pēc Denisa aicinājuma tika publiskota arī meitenītes bilde, kas radījusi lielo jezgu.

Te nu sākās diskusijas, kas sadalīja tautu divos flangos. Vieni uzsvēra, ka "rozā lūpu spīdums ir katras mazās dāmas kabatā", kamēr otri protestēja, ka acu ēnas, skropstu tuša, vaigu sārtums, lūpu krāsa un matu sakārtojums kā pieaugušai sievietei nav tas, kas izdaiļo bērnu.

Daļa tautas pievienojās Denisam, paužot neizpratni, kāpēc, reklamējot bērnu preces, mazais modelis uzkrītoši jāsagrimē, jo bērniņš taču ir skaists pats par sevi, bez grima kārtas. Lai uzsvērtu atšķirību un to, kā reklamēt greznus bērnu tērpus bez seksualizācijas, tauta pat metās publicēt skaisti sapucētu, taču nesagrimētu meitenīšu bildes, kur grima un sievišķīgi nolaisto plakstiņu vietā goda vietā celti dabīgi smaidi un kūsājošs dzīvesprieks.

"Bilde patiesībā manī rada skumjas, jo ir attēlots bērns kā sieviete. Sāp, jo jebkuram bērnam ir tiesības uz bērnību," pavisam asu viedokli pauda kāda komentētāja.

Daļa komentētāju sprieda, ka šāda bērniņa sagrimēšana atgādina ārzemju šovu Dzīvās lelles, bet citi oponēja, ka sapucētā meitenīte vienkārši izdzīvo katras mazulītes sapni par iejušanos īstas princeses tēlā vismaz uz kādu brīdi.

Diskusijai ejot plašumā, miermīlīgākie tās dalībnieki aicināja pārējos likties mierā un neļauties kārtējām provokācijām. Tika spriests, ka Zvirbules uzbrukuma pamatā visdrīzāk ir fakts, ka viņa kā modeli izmantojusi savu meitu, tāpēc kritiku uztver īpaši personīgi, kā arī Latvijā valdošā neiecietība pret citādi orientētajiem.

"Labi, viens ir tas, ka tas ir neprofesionāli, un pie mums jau nedrīkst kritizēt, jo visi ir ar visiem uķi-puķi draudzīgi. Bet es īstenībā domāju, ka tie ir draudi, balstoties uz tavu seksuālo orientāciju. Jo homofobi ļoti bieži apzināt noliek vienādības zīmi starp pedofiliem un gejiem, jo tā vieglāk pamatot naidu," sprieda kāda diskutētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!