Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien, 1. februārī, aprit desmit gadi, kopš vairāk nekā 143 miljoni skatītāju Super Bowl fināla spēles starplaikā ieraudzīja ar zvaigznīti apsegto amerikāņu dziedātājas Dženetes Džeksones krūtsgalu, un izrādās, ka šis notikums neatgriezeniski ietekmējis ne tikai pašas dziedātājas un, iespējams, notikušā aculiecinieku dzīves, bet arī visu interneta lietotāju ieradumus.

Toreiz Džeksone uz skatuves kāpa kopā ar Džastinu Timberleiku, kurš, dziedot tekstu "Bet I'll have you naked by the end of this song", tik neveikli norāva savas skatuves partneres tērpa daļu, ka uz pussekundi pazibēja viņas ar zvaigznītes uzlīmi nosegtais krūtsgals.

Lai gan mūsdienās šķiet, ka pat kaila krūšu gala pazibināšana ir gluži vai katra liela mēroga šovbiznesa zvaigžņu pasākuma ikdienišķa sastāvdaļa, pirms desmit gadiem pasaule tam nebija gatava.

Jau nākamā dienā atbildīgās instances saņēma aptuveni 200 tūkstošus sūdzību par šādu vaļību tiešraides laikā, bet kopumā Federālā Komunikāciju komisija saņēma vairāk nekā pusmiljonu sūdzību, un tās vadītājs Maikls Pauels paziņoja, ka notikušais ir "muļķīgs, rupjš un nožēlojams triks" un solīja sodīt vainīgos.

Protams, cilvēki gaidīja, kad pati Džeksone paskaidros notikušo, bet viņa, nesagaidot Super Bowl spēles beigas, jau bija devusies prom. Dziedātājas pārstāvis gan paskaidroja, ka krūts atkailināšana nebija ieplānota - Timberleikam bija jānorauj melnā tērpa daļa, atstājot sarkanā auduma krūts aizsegu vietā.

Kamēr miljoniem cilvēku visā pasaulē jūsmoja par viņas krūtsgalu, Džeksones dzīvi tas krietni pabojāja - tajā gadā tika anulēts viņas ielūgums uz Grammy balvu pasniegšanas ceremoniju, bet par "negadījumu" abildīgais Timberleiks gan izspruka sveikā un jau pāris dienas pēc notikušā tika godināts ar divām Grammy statuetēm.

Nacionālā Futbola līga paziņoja, ka Super Bowl starplaiku programmu vairs nekad neuzticēs MTV telekanāla komandai, kas, protams, ne pa jokam saniknoja telekanālu MTV un CBS īpašniekus Viacom - uzņēmums uzsāka vērienīgu Džeksones ignorēšanas kampaņu, izslēdzot viņas klipus no MTV, VH1 un dažādu radiostaciju aprites, un ātri vien dziedātāja nokļuva arī Viacom nepiederošu raidstaciju un TV kanālu melnajos sarakstos.

Par notikušo runāja visi, 2004. gadā Dženeta Džeksone un viņas krūtsgals kļuva par meklētāko jēdzienu internetā, un trīs gadus vēlāk viņa šī iemesla dēļ arī tika iekļauta Ginesa rekordu grāmatā. Tāpat ainiņa no Superkausa priekšnesumua kļuva par skatītāko un visvairāk ierakstīto momentu digitālā telekanāla TiVo vēsturē.

Tieši Dženetes Džeksones krūtsgals ir ietekmējis YouTube videovietnes izveidi un to, ka tagad tā kļuvusi par vietu, kurp dodas ikviens, kurš kāro redzēt ko sensacionālu - Super Bowl priekšnesums kļuva par virālo sensāciju tad, kad reti kurš pat nojauta, ko tas īsti nozīmē, bet ne visi varēja šo video noskatīties.

Programmētājs Džaveds Karims, kurš tolaik strādāja PayPal, tik ļoti bija sašutis, ka nevar nekur atrast daudz apspriesto video, ka nolēma ar draugiem izveidot vietni, kur viegli var ielādēt un dalīties ar dažādiem video, un tā tapa YouTube.

Tāpat kopš šī gadījuma amerikāņu un citu angliski rakstošo valstu medijos tiek lietots jēdziens dress malfunction jeb ķibele ar tērpu - situācija, kad apģērbs pieviļ un citu skatieniem atsedz vairāk, nekā pienāktos.

Vēlāk šovbiznesa industrijas pārstāvji ir atzinuši, ka Džeksones izstumšana no neskaitāmu telekanālu aprites un viņas ignorēšana ir bijusi viena no skumjākajām lietām pasaules popmūzikā pēdējo desmit gadu laikā.

Savu kļūdu apzinājies arī Federālās Komunikācijas komisijas vadītājs Pauels, kurš desmit gadus pēc notikušā ir atzinis, ka reakcija uz krūtsgals zibināšanu ir bijusi pārspīlēta un Džeksone nebija pelnījusi tik smagu sodu, kādu viņa saņēma, nokļūstot tik daudzu mediju melnajos sarakstos, bet jautājums, vai krūtsgals pazibēja nejauši vai plānoti, vēl aizvien palicis neatbildēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!