Foto: Publicitātes attēli

Latvijas iedzīvotājs Oskars nokļuvis raidsabiedrības BBC rampas ugunīs: viņš britiem demonstrē, kā jācīnās ar indīgo nezāli latvāni.

Oskars Mežnieks BBC skatītājiem demonstrē savu cīņu ar invazīvo toksisko nezāli latvāni. Viņš pats jau astoņus gadus cenšas apturēt latvāņa izplatību savā īpašumā Latvijā.

Kā zināms, latvāņu sula satur indīgas vielas; ultravioletā starojuma ietekmē sula var izraisīt spēcīgus ādas apdegumus. Sibīrijas latvānis ir vietējā suga, bet Sosnovska latvānis un Mantegaca latvānis Latvijā ir ievesti no citām zemēm kā kultūraugi, bet vēlāk Sosnovska latvānis ir izplatījies savvaļā.

"Es negrasos atkāpties tikai tāpēc, ka šis brīnums te grib izplesties," ar saimnieka tvērienu BBC tekošā krievu valodā teic Oskars, "ja es to tagad nenogalināšu, pēc diviem gadiem tas būs pārņēmis visu!"

Saģērbies aizsargtērpā, Oskars dodas laukā un ar asām šķērēm pa vienam vien apgriež latvāņa ziedkopas, no kurām izsējas sēkla.

Lielākajos latvāņu kātos slēpjas bīstamā sula, kas izraisa apdegumus un tulznas. Ko dara Oskars?

Viņš ieber visparastāko vārāmo sāli nošņāpta kāta viducī. "Ar sāls palīdzību tas izdarīs pašnāvību," viedi teic saimnieks. "Ja esi saimnieks savā zemē, šāda "zaraza" nedrīkst būt," par cīņu ar neganto latvāni Lielbritānijas BBC lietotājiem skaidro Mežnieka kungs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!