Foto: Vida Press
Dažādu apbalvošanas ceremoniju un citu svinīgu pasākumu sarkanais paklājs ir vieta, kur šovbiznesa daiļavām atrādīt savu stila izjūtu. Tiesa, mūsdienās reti kura daiļā dzimuma būtne saviesīgus pasākumus apmeklē pilnībā apģērbta, un kaila miesa jau kļuvusi par normu.

Savukārt, nedaudz atskatoties pagātnē, top skaidrs – šokēt un pārsteigt pa retam iespējams ne tikai ar plikumiem. "Delfi Izklaide" piedāvā apkopojumu ar desmit slavenu sieviešu tērpiem, kas laika posmā kopš 1990. gada guvuši plašu rezonansi medijos un sabiedrībā.

Džūlija Robertsa uzvalkā, 1990. gads

Foto: Vida Press

Aktrise Džūlija Robertsa (attēlā) ir dzīvs iemiesojums tam, ka ne vienmēr efektīgākā metode, kā likt par sevi runāt, ir dziļš šķēlums vai krāšņs dekoltē izgriezums.

1990. gadā uz "Zelta globusu" pasniegšanas ceremoniju viņa ieradās, tērpusies dizainera Džordžo Armani darinātā vīriešu uzvalkā, kas aktrisei bija vairākus izmērus par lielu.

Robertsa lauza stereotipu, ka daiļā dzimuma būtnēm uz sarkanā paklāja pieklājas gozēties tikai kleitās, un jāatzīmē, ka ceremonijā viņai izdevās nošaut divus zaķus ar vienu piegājienu – mēles tika trītas ne tikai par Džūlijas tērpu, bet arī triumfu. Togad aktrise saņēma savā karjerā pirmo "Zelta globusu" par lomu filmā "Steel Magnolias" ("Dzelzs magnolijas").

Elizabete Hērlija kleitā ar saspraudītēm, 1994. gads

Foto: Vida Press

Kā jau iepriekš tika minēts, mūsdienās kailums uz sarkanā paklāja nav nekas neierasts, savukārt aktrise Elizabete Hērlija (attēlā kopā ar aktieri Hjū Grantu), kura 1994. gadā filmas "Four Weddings and a Funeral" ("Četras kāzas un vienas bēres") pirmizrādē gozējās tērpā, kas atstāja maz vietas iztēlei, kļuva par īstu sensāciju.

Dziļais izgriezums melnā vakartērpa vienā pusē, kuru kopā saturēja zeltītas saspraudes, un iespaidīgais dekoltē izgriezums tolaik reti kuru atstāja vienaldzīgu. Gadiem ilgi Hērlijas kleita tika dēvēta par vienu no visu laiku provokatīvākajiem un šokējošākajiem tērpiem.

Tiesa, taisnības labad gan jāpiebilst, ka deviņdesmitajos gados pārsteigt ar miesas izrādīšanu bija krietni vienkāršāk, jo, pretstatā mūsdienām, tolaik reti kura sabiedrībā zināma dāma atļāvās tik klaji izrādīt savus sievišķīgos labumus.

Roza Makgovana pasākumā ierodas pusplika, 1998. gads

Foto: Vida Press

Mūziķa Merlina Mensona sānus sildījusi ne viena vien skaistule, un deviņdesmito gadu izskaņā viņa sirdsdāma bija amerikāņu aktrise Roza Makgovana (attēlā), kura bija tikpat provokatīva kā viņas ekscentriskais mīļotais, ar kuru viņa, starp citu, bija pat saderinājusies.

Krāšņais pārītis 1998. gada MTV Mūzikas video balvu pasniegšanas ceremonijā ieradās ir īstu blīkšķi. Mensona ārišķīgais tēls, protams, nevienu jau sen vairs nepārsteidza, savukārt viņa mīļotā Roza gan pamanījās izcelties.

Aktrise uz sarkanā paklāja parādījās teju puskaila. Vēlamais efekts tika panākts – Makgovanas pikantais tērps ļaužu atmiņās iespiedies tik spilgti, ka par to tiek runāts joprojām.

Lil' Kim provocē ar aplīmētu krūtsgalu, 1999. gads

Foto: Vida Press

Lai arī kā mēs censtos, dažus notikumus gluži vienkārši nav iespējams aizmirst – kā tas arī ir gadījumā ar amerikāņu reperes Lil' Kim (attēlā) 1999. gada MTV Mūzikas video balvu pasniegšanas ceremonijas tērpu.

Skatuves māksliniece pārsteidza ar violetu kombinezonu, kas atsedza vienu viņas krūti. Tiesa, mūziķe tomēr nebija gājusi uz pilnu banku – viņa bija pacentusies krūtsgalu piesegt ar uzlīmi.

Tolaik Lil' Kim provokatīvais tērps, protams, bija īsta sensācija, savukārt mūsdienās šovbiznesa zvaigznei, kura uz sarkanā paklāja parādītos līdzīgā apģērbā, iespējams, neviens nemaz nepievērstu uzmanību.

Dženifera Lopesa – uz sarkanā paklāja pludmales kleitā, 2000. gads

Foto: Vida Press

Gadsimtu mijā netrūka fanātu, kas dedzīgi gaidīja pasaules galu. Tiem, kuri bija dikti noskumuši, ka pastarā diena tomēr nepienāca, 2000. gada sākumā patīkamu un visnotaļ pikantu pārsteigumu, kā arī stimulu dzīvot tālāk sagādāja dziedātāja Dženifera Lopesa (attēlā).

"Versace" pludmales kleita, kuru Lopesa bija atzinusi par gana labu esam, lai vilktu to mugurā, dodoties uz "Grammy" balvu pasniegšanas ceremoniju, noteikti dēvējama par vienu no visu laiku izdaudzinātākajiem šī modes nama radītajiem apģērba gabaliem.

Lopesas atklātais tērps guva plašu rezonansi gan medijos, gan sabiedrībā, un vairums sprieda – dziedātājas izskats radījis iespaidu, ka viņa laiski zvilnējusi sava savrupnama baseina malā un pēkšņi atcerējusies, ka jādodas uz "Grammy" ceremoniju, bet nav atlicis laika pārģērbties, tāpēc uz pasākumu aizjozusi tajā pašā pludmales kleitā.

Bjorka uz sarkanā paklāja izdēj olu, 2001. gads

Foto: Vida Press

Par vienu no visu laiku zīmīgākajiem un, iespējams, arī komiskākajiem "Oskaru" ceremonijas tērpiem noteikti dēvējama islandiešu dziedātājas un aktrises Bjorkas (attēlā) gulbīša kleita, kas kļuvusi par stila leģendu.

"Oskaru" ceremonijā 2001. gadā par pasākuma fotografētāko un apspriestāko viešņu kļuva talantīgā dīvainīte no Islandes, kura uz sarkanā paklāja ne tikai gozējās tērpā, kas stilistiski bija veidots kā ap viņas kaklu apvijies gulbis, bet pat pamanījās izdēt... olu.

"Dodoties uz "Oskara" balvas ceremoniju, biju ļoti pārliecināta, ka tā arī būs pirmā un pēdējā reize," vēlāk kādā intervijā sacījusi Bjorka, piebilstot, ka vēlējusies, lai viņas vizuālais tēls simbolizē auglību. Vēlamo efektu viņa panākusi, uz sarkanā paklāja izdējot olu.

Šaronu Stounu pieviļ caurspīdīgs audums, 2003. gads

Foto: Vida Press

Iespējams, tā ir tikai sakritība, bet daudzām šovbiznesa zvaigznēm misējies, kad viņas uz sarkanā paklāja izgājušas modes nama "Versace" darinātā tērpā. Tā gadījies arī aktrisei Šaronai Stounai (attēlā), kura neskaitāmas reizes ierindota pasaulē skaistāko un iekārojamāko sieviešu apkopojumos.

Ārzemju stila kritiķu vērtējumā ne pārāk veiksmīga, savukārt tabloīdu izpratnē satriecoši šokējoša un pikanta bija Versačes darinātā gotiskā stila kleita, kurā Stouna gozējās "Zelta globusu" pasniegšanas ceremonijā 2003. gadā.

Ne bez ievērības palika fakts, ka caur tērpa plāno audumu bija labi saskatāmas aktrises kailās krūtis, kārtējo reizi medijiem liekot vilkt zināmas paralēles ar vienu no kino vēsturē visu laiku pikantākajām ainiņām Stounas izpildījumā – kāju paplešanu 1992. gada filmā "Basic Instinct" ("Pamatinstinkts").

Lady Gaga gaļas kleitā satrauc dzīvnieku aizstāvjus, 2010. gads

Foto: Vida Press

Nav šaubu, ka neskaitāmi vegāni un veģetārieši visā pasaulē gluži vai pamira, kad ekscentriskā dziedātāja Lady Gaga (attēlā) uz MTV Mūzikas video balvu pasniegšanas ceremoniju 2010. gadā ieradās tērpā, kas darināts no jēlas liellopu gaļas.

Tiesa, Lady Gaga radošā pieeja ir uzslavas vērta – viņa jau tad saprata, ka ar kailām krūtīm, izspīlētu dupsi vai dziļu šķēlumu kādu šokēt būs grūti, jo kopš gadsimtu mijas plikadīdas sarkanā paklāja ceremonijās nav reta parādība.

Gaga tovakar saņēma balvu par gada labāko mūzikas video. Savukārt viņas plašu ažiotāžu izraisījusi kleita vēlāk tika iekļauta Rokenrola slavas zālē.

Rianna ļauj visu apskatīt kā uz delnas, 2014. gads

Foto: AP/Scanpix

Tas, ka Riannai patīk publiski izrādīt savas kailās krūtis, nav nekāds jaunums un nevienu nepārsteidz. Savukārt, 2014. gadā uz Amerikas Modes mākslinieku savienības modes ikonu balvu pasniegšanas ceremoniju ierodoties pilnīgi caurspīdīgā kleitā, viņa pārspēja pati sevi.

Savu pašu intīmāko ķermeņa zonu Rianna bija piesegusi ar miesaskrāsas biksītēm, bet viss pārējais bija apskatāms kā uz delnas. Turklāt mūziķe nevairījās no fotokameru zibšņiem un viņai pievērstās uzmanības.

Dziedātājai izdevās sašūpot sociālos tīklus, satricināt plašsaziņas līdzekļus un ne tikai pārsteigt, bet arī neganti sadusmot daļu sabiedrības, kas metās dziedātāju zākāt par klaju piedauzību.

Mailija Sairusa attaisno neķītrākās popzvaigznes slavu, 2015. gads

Foto: Vida Press

Savukārt neķītrā amerikāņu popzvaigzne Mailija Sairusa (attēlā) savā piedauzībā aizgājusi tiktāl, ka vienīgais veids, kā viņa kādu vēl varētu pārsteigt vai šokēt, būtu beidzot pieklājīgi apģērbties.

Bija laiks, kad neviens īsti nespēja saprast, kādas apreibinošas vai nelegālas vielas Mailija lieto – viņa savos koncertos demonstratīvi kūpināja kāsīti, imitēja masturbēšanu, izkāra mēli pie katras pirmās izdevības un darīja citas ērmības.

Savukārt 2015. gadā Sairusai bija uzticēts gods vadīt MTV Mūzikas video balvu pasniegšanas ceremoniju, kuras laikā viņa nomainīja vairākus kostīmus. Par vienu no tērpiem, kas, godīgi sakot, vairāk gan atgādināja kopā sastiķētas jostas, tiek trītas mēles joprojām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!