Foto: DELFI

Portāls "Delfi" otrdien vēstīja par Vecrīgas slavenākās pelmeņu ēstuves "XL pelmeņi" darbības pārtraukšanu. Šī vēsts skumjus darīja neskaitāmus iestādes cienītājus.

Darbojusies 22 gadus, nu Vecrīgas "XL pelmeņi" savas durvis aizver – šādu lēmumu pieņēmuši uzņēmuma īpašnieki, jo ārkārtējās situācijas laikā vairs nespēj strādāt.

Šobrīd ēstuves telpās Kaļķu ielā 7 notiek mēbeļu demontāža.

Skumjā vēsts satriekusi daudzus, kuri kopš 1998. gada bieži remdēja izsalkumu, par lētām naudiņām kaut nakts vidū pēc ballēšanās Vecrīgā gardi paēdot.

"Ehh, leģendārie pelmeņi... Studiju laikā iecienīta supervieta, kur naktī paēst, aliņu piedzerot klāt. Un cenas pilnīgi sakarīgas bija," par traģisko ziņu sociālajā tīklā "Facebook" sēro "Delfi" lasītājs Māris. Savukārt Viktorija piebilst: "20 gadi... Atmiņas! Skolas starpbrīžos cik tur sēdēts pusaudžu gados, taisot mājas darbus... Man pat savas pelmeņu proporcijas bija, sacentāmies, kurš vairāk piekraus šķīvi!" Bet Imants atzīmē: visgardākie pelmeņi šķituši tā ap sešiem no rīta.

Brīdī, kad skumjā vēsts sasniedza arī slaveno influenceri Roju Rodžeru, puisis instagramā pat no sirds apraudājās:

Lasītājs Edža cer, ka "XL pelmeņi" tomēr darbību atjaunos: "Nolādēts, šis gan ir sāpīgi! Ej un tagad izstāsti saviem bērniem, kā gājām no rīta "pālī" ēst ceptos pelmeņus ar rasolu, uzdzerot tomātu sulu ar alu... Es ļoti ceru, ka viņi atgūsies!"

Tiesa, vairāki soctīklotāji norāda, ka pēdējo četru gadu laikā ēstuvē neadekvāti celtas cenas, atbiruši daudzi pastāvīgie klienti, un šis aspekts kopā ar pandēmijas izraisītajiem ierobežojumiem novedis "XL pelmeņus" pie loģiskā lēmuma kafejnīcu slēgt.

Lai pakavētos nostalģiskās atmiņās, šeit vari izlasīt "Delfi" žurnālistes Andras Čudares reportāžu no "XL pelmeņu" aizkulisēm: kā tapa pelmenīši pagrabstāvā zem ēdamzāles.

Jau vēstījām, ka ēstuve atklāta 1998. gadā. Ēstuves dizainu veidojis arhitekts Jurijs Gluhovskis austriešu mākslinieka Hundertvasera stilā, kura pseidonīms tulkojumā nozīmē "simtiem ūdeņu". Interjera autori lēmuši, ka peldošās, maigās līnijas labi saskanēs ar pelmeņu būtību.

Izsalkuma remdēšanas sistēma kafejnīcā bija ārkārtīgi vienkārša – apmeklētājs paņem paplāti un bļodiņu, tad bīdās gar katliem un krāmē ceptus vai vārītus pelmeņus, adžiku, rasolu, zaļumus un krējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!