Foto: DELFI
Labi atceros, kā pirms gadiem desmit, studiju laikos, pēc nevaldāmām dejām Vecrīgas klubos, gaismai pamalē svīstot, gājām uz ēstuvi "XL Pelmeņi". Bija reizes, kad rinda stiepās uz ielas un vietu pie galdiņiem nebija, tādēļ mielojāmies, sēžot uz bruģa. Arī kopmītņu virtuvē ceptu pelmeņu smarža bija ierasta lieta. Tā nu remdēt nostalģiju dodos uz Kaļķu ielu, kur mani sagaida Vladimirs Barsuks – valdes priekšsēdētājs, direktors, kā arī galvenais pelmeņu testētājs vienā personā, viņš joko. Izrādās, visu septiņu veidu pelmeņi top turpat uz vietas, pagrabiņā zem ēdamzāles! Pačukstēšu priekšā, ka šefpavārs izstāstīja, kā pareizi jāvāra pelmeņi. Vladimirs arī atklāja, ka hidraulika presformai reiz izgatavota no lidmašīnas spārna un ka vistas gaļas pildījumam tiek pievienots muskatrieksts.

Izsalkuma remdēšanas sistēma ir ārkārtīgi vienkārša. Apmeklētājs paņem paplāti un bļodiņu, tad bīdās gar katliem un krāmē ceptus vai vārītus pelmeņus, adžiku, rasolu, zaļumus un krējumu. Kasiere piepildīto trauku liek uz svariem, un tur arī taps skaidrs, cik jāmaksā, jo šajā bistro 100 grami ēdamā maksā 1,20 eiro. Pie kases ir arī sulas, kefīrs, bet manā atmiņā iegravētā "Moskovskaya" šņabja vietā tagad ir medus destilāts "Rižskij Samogon". Var pat redzēt, kur uz grīdas flīzēs gar leti iešļūkta līnija, jo 22 gadu laikā mainīti tikai nodilušie ādas krēsli.

Ēstuves dizainu veidojis arhitekts Jurijs Gluhovskis austriešu mākslinieka Hundertvasera stilā, kura pseidonīms tulkojumā nozīmē "tūkstoš ūdeņi". Tādēļ tālajā 1998. gadā, kad ēstuve atklāta, interjera autori lēmuši, ka peldošās, maigās līnijas labi saskanēs ar pelmeņu būtību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!