Lai gan cilvēki ikdienā cenšas par nāvi nedomāt, masu mediji, kino un televīzija par to nevienam aizmirst neļauj. Un arī holandiešu fotogrāfs Moriss Tīsens nolēmis dot savu artavu šajā mūžīgajā tēmā, izveidojot foto sesiju, kas veltīta cilvēka nāves brīdim.

Tiesa, skatoties šos darbus, neparastas sajūtas pārņem tāpēc, ka visi mirstošie cilvēki fotogrāfijās ir ļoti smaidīgi.

Protams, neviens cilvēks šīs foto sesijas laikā nav miris vai ievainots, bet fotografēšanās pats process esot izvērties visai jautri - mākslinieks uzsver, ka viņa darba pamatmērķis bijis uzņemt šķietami ticamus stāstus, bet bez liekām šausminošām detaļām, kas novērstu skatītājus no paša galvenā - mirstošā emocijām.

Tīsena fotogrāfijas nav smiešanās par nāvi, bet gan centieni uz miršanas brīdi paskatīties no cita leņķa. "Visi mēs esam mirstīgi. Visi to zina, bet cenšas par to nedomāt un neredzēt nāvi sev apkārt. Bet tas ir normāli, tas sagaida mūs visus.

Reizēm cilvēki nomirst pēkšņi, nepaspējot apzināties, kas ar viņiem notiek. Bet ja jums būtu tāda iespēja īsi pirms nāves vēl kaut ko svarīgu pateikt vai izdarīt? Man šķiet, ka tajā brīdī labākais, ko var izdarīt, ir atcerēties kaut ko labu un pasmaidīt," savu veikumu komentē mākslinieks.

Ikdienā Tīsens dzīvo Amsterdamā, piedalās dažādos komerciālos reklāmas projektos (Nike, Canon, McDonalds u.c.), saņēmis vairākas sava amata ģildes balvas. Tomēr savā mājaslapā viņš labprāt publisko fotogrāfijas, kas radušās brīžos, kad amatnieku pārņem mākslinieciska iedvesma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!